Foto: Pixabay
Odličan je kao malo drugačiji doručak ili pak kao međuobrok
povezane vijesti
Među najčešćim receptima sa sjemenkama sezama je onaj za tahini, umak na bazi prženih sjemenki sezama i, u nekim slučajevima, razrijeđen sa sezamovim uljem.
Obično se koristi za izradu humusa od slanutka, ali ne samo, može se koristiti i kao izvor dobrih masnoća, npr. mazanjem na tostirani kruh za doručak ili međuobrok.
Tahini umak je vrlo čest u istočnjačkoj kuhinji, posebno ukusan i vrlo jednostavan za pripremu kod kuće.
Sastojci:
- 100 g bijelog sezama
- 2 žlice sezamovog ulja
- 1 prstohvat soli
Priprema: Tostirajte sjemenke sezama u tavi koja se ne lijepi nekoliko minuta.
Pržene sjemenke sezama prebacite u mikser, dodajte sol i sezamovo ulje i miješajte dok ne dobijete kremastu i homogenu pastu.
Ako je potrebno, dodajte još sezamovog ulja ili vode kako biste poboljšali njegovu konzistenciju.