Foto: Pixabay
Uvijek morate biti oprezni i uzeti u obzir rizike zbog sirove ribe
povezane vijesti
- Alarmantno izvješće o stanju pitke vode u Europi. Za onečišćenje odgovorni nitrati i pesticidi
- Bračni par iz Pule se otrovao gljivama kupljenima na tržnici: ‘Nisam mogla disati, bilo mi je strašno…’
- Neobičan jelovnik pučinskih predatora. Pored žive lokarde i šaruna, tuna se odlučila za pola krepane bugve
Poke je šareno i zdravo jelo koje se, ovisno o verziji, može napraviti s rižom, kvinojom, svježim povrćem različitih boja, algama i orašastim plodovima i još mnogo toga, a sve to servirano u zdjelici.
Prava je riznica vitamina i minerala.
Riječ je o tipičnom jelu havajskih otoka koje se iz tih rajskih kutaka u kratkom vremenu proširilo po cijelom svijetu.
Među sastojcima pokea, međutim, nalazi se i riba i upravo vas ona izlaže određenim rizicima.
Zapravo, riječ je o sirovoj ribi, često tuni ili lososu, koja, ako nije svježa, kvalitetna ili dobro očuvana, može dovesti do trovanja hranom, nešto poput sushija.
Kao što je sada poznato, da bi se riba jela sirova, ne samo da mora biti vrlo svježa, već je bitno da ju je restoran prvo ohladio.
U slučaju dimljene ribe (ali ne samo) također postoji rizik od kontaminacije nitritima i nitratima.
Tuna je, inače, riba koja je općenito bogata živom i njezinu konzumaciju treba ograničiti.
Što je s lososom? Čak je i ova riba često bila u središtu pozornosti zbog slučajeva kontaminacije i dolazi, u većini slučajeva, iz intenzivnih uzgajališta.
Zaključno, ako želite pojesti poke, uvijek se oslonite na kvalitetne restorane ili trgovine.
Alternativa je pripremiti ga kod kuće, možda i u vegetarijanskoj verziji, dakle bez upotrebe lososa, tune ili druge sirove ili kuhane ribe.