“Souping” je u trendu

Svi pričaju o ovom detoks trendu. Evo o čemu se radi

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Donosimo i odličan recept.

Siječanj je uvijek u znaku detoksikacije. Nakon prosinca tijekom kojeg smo pretjerali na raznim poljima, vrijeme je da učinimo nešto dobro za svoj organizam. 


Najnoviji detoks trend se naziva “souping”, a kao što samo ime govori, umjesto smoothieja i sokova, glavnu ulogu igraju juhe. 


Hranjive juhe su ove godine zamijenile popularne smoothieje. Princip detoksikacije je isti, no možda će onima koji je teško izdrže, opcija s juhom biti puno draža i lakša. 


Za razliku od smoothieja koji se veoma jednostavno napravi, juhu ipak morate skuhati. No, s druge pak strane dobit ćete veću količinu, stoga je vremenska računica skoro pa jednaka. 


Kako biste isprobali “souping” način detoksikacije, donosimo odličan recept koji će ujedno potaknuti vaš metabolizam. 


Sastojci: 


  • 2 čajna sjemenki gorušice
  • 400 ml mineralne vode
  • ½ korijena celera
  • 2 režnja češnjaka
  • 600 g svježeg kelja
  • Sol
  • 2 jušne žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žlica Dijon senfa
  • 400 ml povrtnog temeljca
  • 100 lješnjaka
  • ½ limuna
  • 1 avokado
  • Papar

Priprema: 


  1. Sat vremena prije namočite sjemenke gorušice u 150 ml mineralne vode. 
  2. Operite i narežite celer, očistite češnjak. 
  3. Operite kelj. 
  4. Zagrijte maslinovo ulje, dodajte narezani celer i češnjak i posolite. 
  5. Dodajte senf i povrtni temeljac i sve kuhajte 15 minuta. 
  6. prepržite lješnjake i sjemenke gorušice. 
  7. U smjesu dodajte kelj i sok limuna. 
  8. U međuvremenu očistite avokado i narežite na dva dijela. Namočite s ostatkom limunovog soka. 
  9. U smjesu dodajte avokado i 250 ml mineralne vode te sve zajedno uz pomoć štapnog miksera dobro pomiješajte dok ne dobijete gustu smjesu. 
  10. Dodajte papra i po potrebi dodatno soli. 
  11. Servirajte s preprženim lješnjakom i gorušicom.