FOTO: iStock
Donosimo i odličan recept.
povezane vijesti
Siječanj je uvijek u znaku detoksikacije. Nakon prosinca tijekom kojeg smo pretjerali na raznim poljima, vrijeme je da učinimo nešto dobro za svoj organizam.
Najnoviji detoks trend se naziva “souping”, a kao što samo ime govori, umjesto smoothieja i sokova, glavnu ulogu igraju juhe.
Hranjive juhe su ove godine zamijenile popularne smoothieje. Princip detoksikacije je isti, no možda će onima koji je teško izdrže, opcija s juhom biti puno draža i lakša.
Za razliku od smoothieja koji se veoma jednostavno napravi, juhu ipak morate skuhati. No, s druge pak strane dobit ćete veću količinu, stoga je vremenska računica skoro pa jednaka.
Kako biste isprobali “souping” način detoksikacije, donosimo odličan recept koji će ujedno potaknuti vaš metabolizam.
Sastojci:
- 2 čajna sjemenki gorušice
- 400 ml mineralne vode
- ½ korijena celera
- 2 režnja češnjaka
- 600 g svježeg kelja
- Sol
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 čajna žlica Dijon senfa
- 400 ml povrtnog temeljca
- 100 lješnjaka
- ½ limuna
- 1 avokado
- Papar
Priprema:
- Sat vremena prije namočite sjemenke gorušice u 150 ml mineralne vode.
- Operite i narežite celer, očistite češnjak.
- Operite kelj.
- Zagrijte maslinovo ulje, dodajte narezani celer i češnjak i posolite.
- Dodajte senf i povrtni temeljac i sve kuhajte 15 minuta.
- prepržite lješnjake i sjemenke gorušice.
- U smjesu dodajte kelj i sok limuna.
- U međuvremenu očistite avokado i narežite na dva dijela. Namočite s ostatkom limunovog soka.
- U smjesu dodajte avokado i 250 ml mineralne vode te sve zajedno uz pomoć štapnog miksera dobro pomiješajte dok ne dobijete gustu smjesu.
- Dodajte papra i po potrebi dodatno soli.
- Servirajte s preprženim lješnjakom i gorušicom.