Bogat mineralima

Sve prednosti javorovog sirupa, izvrsne alternative tradicionalnom šećeru

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Niskokaloričan prirodni zaslađivač koji je toliko popularan u Sjevernoj Americi

Sadrži malo kalorija, samo 250 na 100 grama, a što ga stavlja na drugo mjesto među šećernim tvarima, iza stevije i agavinog sirupa.


Može se smatrati u svakom pogledu prirodnim zaslađivačem kojim se može zamijeniti uobičajena saharoza.


Ovaj prirodni zaslađivač sadrži brojna svojstva koja ga čine važnom namirnicom za dobrobit našeg tijela.


Umjerena konzumacija ovog proizvoda pomaže tijelu i mozgu.


Pogledajmo detaljnije koje prednosti donosi:


  • antioksidans: bori se protiv slobodnih radikala zahvaljujući 20 različitih antioksidansa, čime sprječava starenje i neke oblike raka
  • energiziranje: sadrži jednostavne šećere, daje energiju u trenucima umora
  • ubrzava metabolizam: zahvaljujući procesu termogeneze, povećava proizvedenu toplinu i stoga se ponaša kao sagorjevač masti
  • ima nizak glikemijski indeks: stoga ga mogu konzumirati kao zamjenu za šećer čak i oni koji boluju od dijabetesa
  • štiti želudac: pomaže i kod gastritisa
  • također sadrži brojne vitamine B skupine i mineralne soli poput željeza, kalija, kalcija i magnezija

Pospješuje diurezu, dakle pomaže u pročišćavanju organizma od otpada i uklanjanju viška tekućine.


Ne znaju svi da se ovaj proizvod može koristiti i kao sastojak hidratantnih i revitalizirajućih krema za kožu i kosu.


Evo brzog i jednostavnog recepta za piling:


  • 1 žlica bagremovog meda
  • 2 žlice javorovog sirupa
  • 1 žlica šećera
  • sok od 1 limuna

Sastojke miješajte dok ne dobijete smjesu, a zatim nanesite na kožu, lagano masirajući. Isperite i nanesite hidratantnu kremu.