Foto: Pexels
Prema stručnjacima, simptomi dana poslije razlikuju se prema intrinzičnim karakteristikama svakog pića
povezane vijesti
Mučnina, umor, žeđ, glavobolja, jeste li ikada patili od njih nakon što ste malo previše puta podigli čašu?
Ovo su neki od najčešćih simptoma povezanih s konzumiranjem alkohola.
Od kuhanog vina do prosecca, od spritza do negronija, nitko nije isključen! Često da, ali različito za svako piće.
Prema stručnjacima, zapravo se simptomi dana poslije razlikuju prema intrinzičnim karakteristikama svakog pića.
Njihovo poznavanje može biti vrlo korisno, pogotovo sada kada se bliže praznici, kako biste izbjegli neugodna iznenađenja.
1. Kuhano vino
Omiljeno tijekom zimskih praznika, kuhano vino svakako je dobro, ali ne bez rizika za sljedeći dan.
Zapravo, unatoč nižem udjelu alkohola od ostalih pića, brzo povećava razinu šećera u krvi, uzrokujući umor i glavobolje, ali i moguću vrtoglavicu i drhtavicu zbog hiperglikemije.
2. Prosecco i pjenušac
Prosecco je u osnovi bijelo vino, dok je pjenušac vrsta prosecca.
Oba stoga mogu uzrokovati tipične simptome povezane s konzumacijom bijelog vina, naime glavobolju, zbog sulfita, a s druge strane iritaciju želučane sluznice kao i žgaravicu, zbog visoke kiselosti.
To ne znači da ih treba isključiti, ali pripazite na količine.
3. Spritz
Spritz je alkoholno dugo piće koje se tradicionalno pravi od prosecca, aperola, malo sode, naranče i leda.
Omiljeno piće tijekom cijele godine koje, međutim, može dovesti do raznih simptoma ako se prekomjerno konzumira.
Bijela vina, naime, mogu izazvati iritaciju želučane sluznice, bolove i žgaravicu, i to zato što je razina kiselosti obično viša.
Sadrže i prosječno više sulfita kojih se tijelo teško rješava, zbog čega ponekad izazivaju glavobolju.
4. Negroni
Priprema se s Camparijem, crvenim vermutom, ginom, narančama i ledom. Dok jednako poznati Negroni Sbagliato umjesto gina ima pjenušac.
U oba slučaja koktel nema posebnih kontraindikacija, ali ga je uvijek preporučljivo piti umjereno jer može uzrokovati glavobolju i druge neugodne simptome mamurluka.
5. Viski
Viski, brandy i općenito tamna alkoholna pića bogatija su kongenerima, organskim molekulama koje nastaju tijekom fermentacije i kojih se tijelo teško rješava.
Posljedično ovi alkoholi produljuju simptome mamurluka, posebice glavobolju, bolove u mišićima i mučninu, jer se tijelo mora riješiti viška alkohola s jedne strane, a s druge strane samih kongenera.
6. Crno vino
Što se tiče crnog vina, ono ne sadrži samo kongenere, već i prirodne tvari zvane tiramin i histamin, koje mogu uzrokovati suženje krvnih žila i posljedičnu glavobolju ujutro.
Neki ljudi čak osjećaju mučninu i migrenu samo 15 minuta nakon konzumiranja. Organsko crno vino znatno je manje štetno, pod uvjetom da se konzumira u umjerenim količinama.
7. Tekila
Teško je za povjerovati, ali tekila je jedan od alkohola koji najmanje izaziva simptome mamurluka.
Barem ako se radi o čistoj tekili, od 100% agave. Zapravo, potonja se fermentira na drugačiji način od ostalih vrsta i nakuplja manje šećera i kongenera, što se obično povezuje s najgorim simptomima.
Međutim, treba ju konzumirati zajedno s vodom i umjereno.