Foto: iStock
Nar daje sladak i svjež okus te specifičnu aromu kolačima
povezane vijesti
Vrlo bogat vitaminom C, kalijem i vlaknima, nar je izvrstan odabir za davanje dodatne note mirisa i okusa raznim slasticama.
Sastojci za štrudlu:
- 6 zrelih jabuka
- 120 g smeđeg šećera
- 2 žličice cimeta
- ½ žličice muškatnog oraščića
- 50 g pinjola
- 1 prstohvat soli
- 1 veći nar
- 1 lisnato tijesto
- 120 g maslaca
- vrećica šećera u prahu
- 50/70 g voćnog džema po izboru
Priprema: Jabuke ogulite i narežite na sitne kockice, nar oljuštite i stavite sjemenke u posudu.
U tavi na laganoj vatri otopite maslac (ostavite bar 20 g) i dok je maslac još vruć uronite u njega jabuke narezane na kockice.
Kuhajte oko 1 minutu i promiješajte. Dok je vatra isključena, u smjesu od jabuka dodajte cimet, muškatni oraščić, šećer, pinjole i sjemenke nara i sve dobro promiješajte.
Zagrijte pećnicu na 180°.
U međuvremenu razvaljajte lisnato tijesto. Nakon što ga raširite, žlicom ga prekrijte tankim slojem džema, ostavljajući rub od najmanje 2 cm okolo.
Sada prelijte smjesu preko toga. Zarolajte lisnato tijesto s nadjevom, pazeći da se ne polomi.
Štrudlu stavite na maslacem namazan pleh i pređite preko ostatkom maslaca (koji ste prethodno ostavili sa strane).
Pecite na 180° najmanje 40 minuta.
Kad je pečena, pospite ju šećerom u prahu.
Štrudlu narežite i poslužite ukrasivši je zrncima nara.