Super kombinacija

Štrudla od jabuka i nara: desert koji će vas zagrijati u sve hladnijim danima

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Nar daje sladak i svjež okus te specifičnu aromu kolačima

Vrlo bogat vitaminom C, kalijem i vlaknima, nar je izvrstan odabir za davanje dodatne note mirisa i okusa raznim slasticama.


Sastojci za štrudlu:


  • 6 zrelih jabuka
  • 120 g smeđeg šećera
  • 2 žličice cimeta
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • 50 g pinjola
  • 1 prstohvat soli
  • 1 veći nar
  • 1 lisnato tijesto
  • 120 g maslaca
  • vrećica šećera u prahu
  • 50/70 g voćnog džema po izboru

Priprema: Jabuke ogulite i narežite na sitne kockice, nar oljuštite i stavite sjemenke u posudu.


U tavi na laganoj vatri otopite maslac (ostavite bar 20 g) i dok je maslac još vruć uronite u njega jabuke narezane na kockice.


Kuhajte oko 1 minutu i promiješajte. Dok je vatra isključena, u smjesu od jabuka dodajte cimet, muškatni oraščić, šećer, pinjole i sjemenke nara i sve dobro promiješajte.


Zagrijte pećnicu na 180°.


U međuvremenu razvaljajte lisnato tijesto. Nakon što ga raširite, žlicom ga prekrijte tankim slojem džema, ostavljajući rub od najmanje 2 cm okolo.


Sada prelijte smjesu preko toga. Zarolajte lisnato tijesto s nadjevom, pazeći da se ne polomi.


Štrudlu stavite na maslacem namazan pleh i pređite preko ostatkom maslaca (koji ste prethodno ostavili sa strane).


Pecite na 180° najmanje 40 minuta.


Kad je pečena, pospite ju šećerom u prahu.


Štrudlu narežite i poslužite ukrasivši je zrncima nara.