Brunch

Strata: Omiljeni recept za brunch koji uvijek uspije

Dijana Ljubanović

FOTO/Unsplash

FOTO/Unsplash

Strata ili složenac od kruha se tradicionalno jede kao brunch u Americi.

Ovo jelo je sastavljeno od slojevitih komadića kruha, mesa ili povrća, često sira, a sve je natopljeno mješavinom jaja i mlijeka. Peče se u pećnici dok se ne stegne, a zatim izreže na kvadrate i posluži toplo.


To je nešto poput slanog francuskog tosta, s posebnim, sočnim dodacima! Toliko je prikladno da to možete napraviti večer prije nego što ga poželite poslužiti, ujutro ga staviti u pećnicu i pripremiti jednostavan, vruć doručak! Strata je izvrsna za praznike i vikende, a izvrsna je i kao večera ili kao brzi ručak. Toliko ukusa u svakom slojevitom zalogaju!


Sastojci i varijacije recepata strata


Jaja: Pri miješanju obavezno razbiti žumanjke.


Mlijeko: Po mogućnosti koristite punomasno mlijeko za bogatiji okus.


Vrhnje za kuhanje: možete dodati i malo mlijeka


Dijon senf: To dodaje blagi pozadinski okus. Ako niste ljubitelj senfa, možete ga izostaviti.


Pahuljice crvene paprike: Sviđa mi se lagani začin koji dodaje, ali možete izostaviti ako želite.


Sol i papar: Začinite po ukusu.


Maslac: Maslinovo ulje bi također djelovalo.


Crveni luk


Crvena paprika: Druga boja paprike također može poslužiti, ako imate. Crvena je upravo najslađa i dodaje lijep kontrast boji.


Špinat: Dječji kelj je još jedna izvrsna opcija.


Šunka: skuhana kobasica od 16 oz ili 10 kriški kuhane slanine također bi dobro prošlo.


Svježi peršin: 1 žlica suhog peršina učinit će ako nemate svježeg.


Talijanski kruh: I francuski je kruh odličan, ili čak kiseli. Svakako upotrijebite prilično gusti kruh (volim La Brea) kako ne bi zauzeo previše volumena i bolje držao zajedno.


Oštar bijeli čedar: Ovdje bih također volio koristiti sir Gruyere.


FOTO/Pexels

FOTO/Pexels


Kako napraviti slojeve


Pripremite posudu za pečenje: Nauljite posudu za pečenje.


Napravite smjesu od kreme: U posudi za miješanje umutite jaja, mlijeko, vrhnje, dijon senf, pahuljice crvene paprike i začinite solju i paprom po ukusu. Staviti na stranu.


Pirjajte povrće na maslacu: Otopite maslac u tavi postavljenoj na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i papriku i pirjajte dok lagano ne porumeni i omekša, oko 10 minuta.


Uvenuli špinat: Dodajte špinat i pirjajte samo dok ne uvene, oko 1 minute. Maknite s vatre.


Dodajte šunku i peršin.


Sloj kruha, povrća, zatim sira slažite u posudu. Polovicu kruha ravnomjerno rasporedite na dno pripremljene posude za pečenje. Prelijte ravnomjerno polovicom smjese luka. Pospite polovicu sira.


Ponovite ponavljanje slojeva: Ponovite taj isti postupak sloja s kruhom, smjesom luka i sirom.


Prelijte smjesom jaja: Ponovno umutite smjesu od jaja, a zatim ravnomjerno prelijte po vrhu.


Pritisnite rukama ravnomjerno preko vrha kako biste uronili sastojke u smjesu od jaja.


Pokrijte i stavite u hladnjak najmanje 1 sat ili preko noći.


Zagrijte pećnicu i pecite slojeve: Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva. Zatim izvadite slojeve iz hladnjaka i pecite u zagrijanoj pećnici oko 50 do 60 minuta.


Izrežite i poslužite: Ostavite da se odmori nekoliko minuta prije rezanja. Poslužite toplo.