Foto: iStock
Hrskavi zalogaj ima malo šećera i kiselina, a za razliku od mnogih prerađenih namirnica, sadrži prirodne šećere
povezane vijesti
Kada je riječ o dentalnoj higijeni, znamo prati zube dva puta dnevno, koristiti konac i dodati malo vodice za ispiranje usta u jutarnju rutinu.
Međutim, nisu samo ovi klasični koraci ti koji će vam osigurati svjež dah jer postoje i prirodni lijekovi koje možete poduzeti, uključujući uživanje u jednom sočnom komadu voća.
Stomatolog Tim Bradstock-Smith, kaže za Metro da je za svjež dah bolje pojesti jabuku nego žvakati žvakaću gumu.
Zanimljivo je da prirodna, hrskava tekstura jabuke djeluje kao prirodna četkica za zube, pomažući da se “istrlja” višak čestica hrane i naslaga s površine zuba i ruba desni.
“Žvakanje jabuke povećava proizvodnju sline koja pomaže u ispiranju ostataka čestica hrane i bakterija, smanjujući rizik od karijesa i bolesti desni”, naglašava.
Jabuke su bogate vitaminima, poput vitamina C, koji su ključni za održavanje zdravih desni, a sadrže i polifenole, koji imaju antibakterijska svojstva koja mogu pomoći u inhibiciji rasta bakterija koje uzrokuju karijes i loš zadah.
Hrskavi zalogaj ima malo šećera i kiselina, a za razliku od mnogih prerađenih namirnica, sadrži prirodne šećere pa je time manje vjerojatno da će doprinijeti karijesu ako se jede umjereno.
“Iako su jabuke blago kisele, njihov sadržaj kiseline je puno niži nego u mnogim drugim vrstama voća i bezalkoholnih pića, što ih čini sigurnijom opcijom za zubnu caklinu”, objašnjava Bradstock-Smith.
Dodaje da žvakanje jabuke može pomoći u poticanju protoka krvi, što zauzvrat smanjuje rizik od bolesti desni, ali i smanjivanju nakupljanja plaka.