
Foto: iStock
Blaga klima omogućuje raniju sjetvu i sadnju, što znači da možete uživati u svježem povrću već početkom ljeta
povezane vijesti
Travanj je idealno vrijeme za sadnju mnogih vrsta povrća, posebno u primorskim krajevima Hrvatske, gdje su temperature više nego u unutrašnjosti, a tlo se brže zagrijava. Blaga klima omogućuje raniju sjetvu i sadnju, što znači da možete uživati u svježem povrću već početkom ljeta.
U ovom vodiču donosimo popis povrća koje možete posaditi u travnju na primorskim vrtovima i savjete za uspješan uzgoj.
Priprema tla
Tlo u primorskim krajevima često je siromašnije humusom i može biti kamenito, pa ga je dobro obogatiti kompostom ili stajskim gnojivom. Također, preporučuje se dodavanje pijeska ili ilovače ako je tlo previše glinasto kako bi se poboljšala drenaža.
Vapnenac prisutan u primorskom tlu može povećati alkalnost, pa je preporučljivo povremeno dodati organski materijal poput treseta kako bi se poboljšala kiselost tla. Kopanje i rahljenje tla na dubini od 20 do 30 cm omogućuje bolje ukorjenjivanje biljaka i osigurava dobru prozračnost.
Malčiranje i redovito dodavanje humusa pomaže u očuvanju vlažnosti tla, što je ključno za uspješan rast povrća u toplijim, sušnijim predjelima.
Primorski vrtovi često su izloženi jakim vjetrovima, što može oštetiti osjetljivije biljke poput rajčice i paprike. Preporučuje se sadnja uz zaštitne ograde, prirodne prepreke poput grmova ili korištenje mreža za zaštitu od vjetra.
U toplijim predjelima tlo se brzo isušuje, pa je potrebno redovito zalijevanje, osobito tijekom sušnih razdoblja.
Preporučuje se korištenje sustava kap po kap kako bi se smanjilo isparavanje i optimizirala potrošnja vode. Dodatno, jutarnje ili večernje zalijevanje smanjuje gubitak vode isparavanjem tijekom najtoplijeg dijela dana.
Malčiranje tla organskim materijalima, poput slame ili suhe trave, pomaže u zadržavanju vlage i sprječavanju pregrijavanja tla.
Kišnica je idealna za zalijevanje jer ne sadrži klor i bolje odgovara biljkama. Ako je moguće, preporučuje se postavljanje spremnika za skupljanje kišnice kako bi se osigurala dodatna opskrba vodom tijekom sušnih razdoblja.
Malčiranje, odnosno prekrivanje tla organskim materijalima poput slame, pokošene trave ili borovih iglica pomaže zadržati vlagu, smanjiti rast korova i zaštititi korijenje biljaka od pregrijavanja.
Mahunarke i tikvenjačeGrah – U priobalnim krajevima može se saditi već početkom travnja jer temperature tla brzo rastu. Boranija – Zbog toplije klime, ranije niče i brže donosi plodove. Tikvice – Sade se izravno u vrt krajem travnja jer u primorskim krajevima nema opasnosti od mraza. Krastavci – Početkom travnja se mogu sijati u zatvorenom, a krajem mjeseca presađivati u vrt. Lubenica i dinja – U Primorju se mogu saditi već krajem travnja jer toplija klima potiče brži rast. |
Plodored
Plodored, odnosno izmjena kultura na istom tlu svake godine, pomaže u očuvanju plodnosti tla i smanjenju rizika od bolesti i štetnika. Na primjer, nakon uzgoja rajčice ili paprike preporučuje se sadnja mahunarki (grah, grašak) koje obogaćuju tlo dušikom.
Kombinirani uzgoj, odnosno sadnja biljaka koje se međusobno štite i pomažu u rastu, dodatno poboljšava uspješnost uzgoja. Tako se, primjerice, bosiljak može saditi uz rajčicu jer poboljšava njezin okus i odbija insekte, dok sadnja mrkve i luka zajedno smanjuje napade štetnika jer mirisi ovih biljaka djeluju odbijajuće.
Povrće koje zahtijeva više hranjivih tvari, poput rajčica i tikvica, treba redovito prihranjivati organskim gnojivima, poput komposta ili tekućeg gnojiva od koprive, kako bi se potaknuo rast i povećao prinos.
U primorskim krajevima česti su problemi s lisnim ušima, puževima i gusjenicama. Prirodne metode zaštite uključuju upotrebu bilja poput nevena koji odbija štetnike, sadnju češnjaka i luka među povrćem kako bi se smanjila pojava ušiju, te korištenje koprive kao prirodnog insekticida.
Puževe možete spriječiti postavljanjem zamki s pivom, pepelom ili piljevinom oko biljaka. Gusjenice možete uklanjati ručno ili koristiti pripravke od čili paprike i češnjaka kao prirodni repelent.
Povrće koje se sije izravno u vrtMrkva – Može se sijati već početkom travnja. Najbolje uspijeva u rahloj i dobro dreniranoj zemlji. Peršin – Sporo klija, ali u primorskim uvjetima ranije niče zbog toplijeg tla. Preporučuje se redovito zalijevanje. Rotkvice – Zahvaljujući toplijoj klimi, mogu se brati već nakon tri tjedna. Savršene su za ranu proljetnu berbu. Blitva – Jedna od najvažnijih kultura u primorskoj prehrani. Sije se izravno u tlo, a prve berbe moguće su kroz nekoliko tjedana. Salata – U Primorju uspijeva tijekom cijelog proljeća. Preporučuje se sijati svakih nekoliko tjedana za kontinuiranu berbu. Grašak – Može se sijati početkom travnja i uspijeva bez problema zahvaljujući povoljnim temperaturama. |
Povrće koje sadimo kao presadniceRajčica – Rajčice se mogu saditi u vrtove već sredinom travnja, osobito ako ih zaštitimo od mogućih kasnih hladnih noći. Paprika – Zahtijeva toplije vrijeme, ali u priobalnim krajevima može se saditi već krajem travnja. Patlidžan – Ova biljka voli toplinu i potrebno joj je dosta sunca, što primorska klima omogućava. Kupusnjače (kupus, kelj, brokula, cvjetača) – Može se saditi početkom travnja jer podnosi niže temperature, ali u primorju je važno osigurati dovoljno vode. Luk i češnjak – Idealno ih je saditi u dobro dreniranom tlu, a u primorskim krajevima imaju brži razvoj zbog toplijih temperatura. |