Tradicionalno

Što je ljeto bez punjenih paprika? Imamo recepte za tri slasne varijante

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Neodoljivo jelo, pogotovo za tople dane

Punjene paprike


Težina: jednostavno


Vrijeme pripreme: 80 min


Sastojci za 4 osobe:


  • 8 paprika
  • 150 g mljevene svinjetine
  • 200 g mljevene junetine
  • 150 g riže
  • 100 g tvrdog kravljeg sira
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 2 režnja češnjaka
  • 250 g pelata
  • 1/2 čaše bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema: Paprikama ukloniti »poklopce«, oprati ih i očistiti. U posudi pomiješati obje vrste mesa, dodati rižu, ribani sir, sjeckani režanj češnjaka, peršin, sol i papar (dozirati prema vlastitom ukusu). Po želji umjesto mljevene svinjetine možete koristiti i meso koje ste izvadili iz kobasice. Smjesu dobro promiješati i njome puniti paprike. Napunite 3/4 svake paprike i stavite joj »poklopac«. U posudi na maslinovom ulju kratko popržiti nasjeckani režanj češnjaka, dodati pelate, malo ih zgnječiti i kratko prokuhati. Začiniti solju i paprom i u umak posložiti paprike. Doliti pola čaše vina i čašu vode. Poklopiti i kuhati na laganoj vatri pola sata. Povremeno potresti posudu. Prije posluživanja pustiti da se malo »odmore«, a možete ih skuhati i dan ranije. Najbolje su uz pire-krumpir.


Paprike punjene kus-kusom



Foto: Veselovaelena

Težina: jednostavno


Vrijeme pripreme: 90 min


Sastojci za 2 osobe:


  • 4 paprike (crvene i žute)
  • 125 g kus-kusa
  • 125 g povrtnog temeljca
  • 200 g cherry rajčica
  • 1 ljutika
  • 100 g maslina bez koštica
  • 10 listića bosiljka
  • 100 g feta sira
  • sol
  • 30 g pinjola
  • maslinovo ulje

Priprema: Paprikama ukloniti poklopac, očistiti ih od opni i sjemenki te oprati pod mlazom vode. Staviti ih na pleh obložen masnim papirom, malo posoliti te pokapati uljem. Peći ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 25 minuta. Poklopce ćete iskoristiti za punjenje. Ukloniti im stabljiku i sjemenke te ih narezati na kockice. Ljutiku očistiti i narezati na kockice. Cherry rajčice oprati te narezati na polovice. U tavi na 3 žlice ulja dinstati ljutiku, kad omekša dodati narezanu papriku. Zatim dodati i rajčice, i na laganoj vatri kuhati 15 minuta. Zagrijati povrtni temeljac i kad zakuha preliti preko kus-kusa. Ako se odlučite na punjenje više paprika valja znati da količina temeljca i kus-kusa moraju biti jednake. Pomiješati, poklopiti i pustiti da se upije sva tekućina. Ako nemate temeljac, kus-kus zalijte vrućom vodom koju ste malo posolili i dodajte žličicu maslinovog ulja. Kus-kus prebaciti u veću posudu, razraditi ga vilicom, dodati povrće, feta sir narezan na kockice i masline. Paprike izvaditi iz pećnice, napuniti smjesom te ih vratiti na pleh, pokapati uljem te peći još 25 minuta na 180 stupnjeva. Poslužiti odmah.


Vege punjene paprike



Foto: ZI3000

Težina: jednostavno


Vrijeme pripreme: 30 min + 1 sat i 30 min za kuhanje


Sastojci za 4 osobe:


  • 850 g paprika
  • 400 g krumpira
  • 300 g tikvica
  • 300 g cherry rajčica
  • 220 g sira scamorza (provola)
  • timijan
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema: Krumpire oprati i skuhati s korom. Ovisno od njihove veličine, trebat će vam 30 do 40 minuta. Dok se krumpir kuha, paprikama odrezati poklopce, očistiti i oprati. Tikvice oprati i naribati na široki ribež. Naribati i sir, a rajčice narezati na četvrtine. U posudi zgnječiti kuhani krumpir, dodati rajčice, tikvice i skoro sav sir. Dio ćete ostaviti za pečenje. Smjesu začiniti solju i paprom te listićima timijana. Paprike napuniti smjesom, složiti u posudu obloženu masnim papirom, povrh smjese staviti malo naribanog sira i poklopiti poklopcima. Peći 40 minuta u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 stupnjeva. Umjesto scamorze možete koristiti neki drugi dimljeni sir. Ako ne jedete sir, stavite dimljeni tofu.