Tope se u ustima

Što je karneval bez tradicionalnih slastica? Predlažemo vam recept za kroštule

Šarlota Brnčić

Možete ih peći i u pećnici, a rezultat će i dalje biti savršen

Kroštule su tanki i delikatni listovi pripremljeni od jednostavnog tijesta na bazi brašna, jaja i maslaca.


Metoda kuhanja tradicionalnog recepta za karnevalske kroštule je prženje, ali očito ako više volite koristiti lakši način, možete ih peći i u pećnici, poput recepta koji predlažemo. Rezultat će i dalje biti izvrstan.


Sastojci:


  • 250 g brašna
  • 20 g granuliranog šećera
  • 25 g omekšalog maslaca
  • 2 jaja
  • 1/2 limuna
  • 1/2 vrećice praška za pecivo
  • šećer u prahu po ukusu
  • soli po ukusu

Priprema: Od brašna napravite fontanu pa u sredinu stavite sol, šećer, naribanu koricu pola limuna i prašak za pecivo.


Jaja stavite uvijek u sredinu fontane i dodajte omekšali maslac narezan na sitne komadiće.


Sastojke izmiješajte vilicom i nastavite raditi rukama dok ne dobijete glatku i homogenu smjesu.


Sada  oblikujte kuglu i prekrijte plastičnom folijom. Pustite je da se odmori pola sata.


Uzmite malo tijesta i razvaljajte ga mašinom za tjesteninu ili valjkom. Zatim ga izrežite na pravokutnike pomoću kotačića za rezanje tjestenine.


Pecite u pećnici četvrt sata (može i kraće, ovisno o pećnici), na 180°.


Ostaviti da se ohladi pa posuti šećerom u prahu.