Prirodno sredstvo

Svestrana soda bikarbona: Jeste li znali da se može upotrijebiti i za ove 3 situacije?

Šarlota Brnčić

Foto/Pixabay

Foto/Pixabay

Osim što je odlična za osobnu higijenu, vrlo je djelotvorno sredstvo za čišćenje doma, a možda je najpoznatija kao pomoć kod otežane probave.

O sodi bikarboni možete pročitati puno, a jasno je kako se radi o tvari koja je svestrana i dragocjena. Vjerojatno je da su vam neki načini korištenja sode bikarbone u kućanstvu već poznati, a mi vam na jednom mjestu donosimo pravi pravcati vodič na koji način je još možete upotrijebiti i za što vam sve može poslužiti.


Soda bikarbona za osobnu higijenu


Primjerice, soda bikarbona je odlična za osobnu higijenu jer pomaže uklanjanju nečistoća na koži i olakšava znojenje. Za odraslu osobu možete pripremiti kupku u koju ćete staviti 100 g sode bikarbone na svakih 10 litara vode, dok za dječje kupke ide 1 žlica na svakih 10 litara vode.


Ako je vašim stopalima potrebna dodatna njega, možete pripremiti kupku od 2 žlice sode bikarbone po litri tople vode. Za borbu protiv lošeg zadaha i malih iritacija usne šupljine isperite usta s pola žličice sode bikarbone otopljene u čaši vode.


Za čišćenje proteza i zubnih uređaja uronite proteze ili uređaj u otopinu vode i 1 ili 2 žličice sode bikarbone. Ostavite da se natapaju preko noći i završite čišćenje četkicom za zube kako biste pažljivo uklonili ostatke hrane. Na kraju isperite. Za borbu protiv mirisa znoja i nježno čišćenje kože pazuha stavite 2 žlice sode bikarbone u vodu u umivaoniku i očistite pazuhe, a zatim isperite.


Soda bikarbona u službi čišćenja doma


Soda bikarbona izvrsno je sredstvo i za čišćenje doma. Tako, primjerice, ako želite očistiti hladnjak, to možete učiniti korištenjem 1 žlice sode bikarbone u jednoj litri vode. Da biste se riješili neugodnih mirisa u hladnjaku, sodu bikarbonu stavite u plastičnu posudu i ostavite u hladnjaku bez prekrivanja.


Soda bikarbona će upiti mirise i osvježiti hladnjak. Za »parfumiranje« hladnjaka moguće je dodati 2 ili 3 kapi eteričnog ulja limuna u bikarbonat.



Da biste uklonili neugodne mirise s kante za smeće ili ormarića za cipele, možete staviti nekoliko žlica sode bikarbone na dno kante ili u ormarić. Treba je zamijeniti svaka 2 mjeseca. Soda je odlična i za čišćenje tepiha i prostirki, a kako biste ih očistili i oživjeli boje, pospite ih sodom bikarbonom i ostavite najmanje 12 sati.


Očistite usisivačem ili ih istresite. Za čišćenje sudopera, lonaca i dasaka za rezanje utrljajte sodu bikarbonu i dobro isperite. Ne koristite na aluminijskim posudama.


Soda bikarbona pomaže i kod otežane probave


Da bi vaše naočale postale sjajnije, možete ih oprati spužvom namočenom u vodi i sodi bikarboni. Za uklanjanje mrlja iz čajnika istrljajte površinu vlažnom spužvom i suhom soda bikarbonom.


Vaše srebro iznova će dobiti stari sjaj ako ga prebrišete vlažnom krpom posutom sodom bikarbonom, a zatim isperete. Kako biste poboljšali djelovanje deterdženta u perilici i uklonili neugodan miris iz rublja, stavite žlicu sode bikarbone zajedno s rubljem u bubanj perilice. Za čišćenje sanitarija u kupaonici, bez ogrebotina, na vlažnu spužvu stavite malo sode bikarbone i protrljajte. Isperite.



Muče vas žohari i mravi? I tu vam može pomoći soda bikarbona. Pukotine i mjesta ulaska insekata poškropite sodom bikarbonom otopljenom u nekoliko kapi esencijalnog ulja metvice, eukaliptusa ili kadulje.



I posljednje, možda najpoznatije, jest da u slučaju otežane probave otopite pola žličice sode bikarbone u pola čaše vode, a zatim popijte. Ne zloupotrebljavajte.


Uporaba sode bikarbone u kuhinji


Pitate se i kako sodu bikarbonu koristiti u kuhinji? Za čišćenje voća i povrća 1 žlica sode bikarbone otopljena u litri vode poslužit će kao pesticid i za uklanjanje nečistoća iz voća i povrća. Potopite povrće ili voće nekoliko minuta u ovoj otopini, a zatim isperite s puno vode.


Žličica sode bikarbone na litru vode pomaže da kuhano meso postane mekše, a u slučaju suhih mahunarki žličica sode bikarbone za svaku litru vode omekšava suhe mahunarke i ubrzava kuhanje.


Mahunarke držite uronjene u otopinu najmanje 12 sati. Isperite prije kuhanja. Za svježe mahunarke i povrće malo sode bikarbone pomaže u održavanju prirodne zelene boje povrća.


Ako je umak od rajčice previše kiseo, tijekom kuhanja se može dodati prstohvat sode bikarbone. Soda će poslužiti za neutralizaciju viška kiselosti. Kako bi vaša smjesa za pohanje postala mekša, dodajte prstohvat sode bikarbone, a zatim panirajte meso, povrće ili voće i pržite. Kada govorimo o desertima, žličica sode bikarbone na svakih 500 grama brašna pomaže dizanju tijesta i čini torte i kolače mekšima.