FOTO: iStock
Higijena je ključna
povezane vijesti
Gotovo nitko ne voli čišćenje. Radnje poput ribanja i brisanja oduzimaju puno vremena koje bismo zasigurno mogli ugodnije provesti. Ali u ovo vrijeme virusnih bolesti posebno je važno češće čišćenje i pojačan fokus na temeljitu higijenu kako bi se spriječilo širenje klica i virusa. Redovito dezinficirajte predmete kao što su kvake na vratima, prekidači za svjetlo, daljinski upravljači, rukohvati, tipkovnice i pametni telefoni jer se oni posebno često dodiruju.
Prozračite svoje stambene prostore nekoliko puta dnevno kako biste pospješili cirkulaciju zraka i smanjili koncentraciju patogena u zraku u prostoriji. Koristite zasebne krpe za različite površine i mijenjajte ih često kako biste spriječili širenje klica. Evo koje još predmete trebate češće čistiti u ovo tmurno godišnje doba.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kuhinjske radne ploče
Često dolaze u kontakt s hranom, mrvicama i bakterijama. Stoga obrišite radne površine višenamjenskim sredstvom za čišćenje nakon kuhanja i jela.
Posuđe
Pravovremeno pranje sprječava neugodne mirise i nakupljanje bakterija. Zato operite posuđe nakon svakog obroka ili ga stavite u perilicu posuđa.
Sudoper
U sudoperu se nakupljaju ostaci hrane što može uzrokovati pojavu klica. Temeljito obrišite sudoper nakon svake upotrebe.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kupaonski umivaonik
Na njemu se primjerice ostaci paste za zube i sapuna vrlo brzo nakupljaju. Stoga svakodnevno prebrišite umivaonik vlažnom krpom ili blagim sredstvom za čišćenje.
WC školjka
Ovdje je posebno važna higijena. Redovito čišćenje WC školjke i brisanje sjedala pomoći će u smanjenju klica.
Kanta za smeće
Puna kanta za smeće brzo privuče bakterije i neugodne mirise. Ispraznite kantu za smeće kada je puna i očistite je po potrebi.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Kvake i prekidači za svjetlo
Stalno ih se dodiruje i mogu prenijeti klice. Svakodnevno ih brišite krpom za dezinfekciju.
Podovi u vrlo posjećenim prostorima (npr. kuhinja, hodnik)
Brzo se zaprljaju od prašine, mrvica i prljavštine s cipela. Pometite ili usisajte ta područja, posebno nakon kuhanja ili kada je uneseno mnogo prljavštine.