Intervju

Srednjoškolka i slastičarka Dunja Primožić: ‘Torte su u fokusu mog slatkog puta’

Sanda Milinković

Foto:Privatna arhiva

Foto:Privatna arhiva

"Vrijeme koje bih iskoristila na druženja ili društvene mreže, iskoristim na pripremu slastica i obaveze i to mi nije nikakav problem", dapače, sretna sam što je tako, objašnjava Dunja

Dunja Primožić maturantica je Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije »Ruđer Bošković«, u koju se prebacila nakon dvije godine opće gimnazije u Osijeku jer je poželjela nastaviti obrazovanje usmjereno na nutricionizam.


– Dočekala me razlika predmeta, ali i mnoštvo zanimljivih predmeta koje ta struka pruža. Nutricionizam mi omogućava znanje o utjecaju određenih namirnica, funkcioniranja svih procesa u organizmu, raznim ciljnim skupinama, razlikama u namirnicama te zamjenama za iste, objašnjava Dunja. Osim što je srednjoškolka i slastičarka iz hobija, aktivna Dunja, koja je ovih dana proslavila 18. rođendan, pronalazi vrijeme i za volontiranje u Crvenom križu, a reći će da joj nutricionizam, slastičarstvo i volontiranje zauzimaju najviše prostora u danu, ali i osobnosti.


Svoje rijetko slobodno vrijeme iskorištava za radionice o poduzetništvu, komunikaciji i temama vezanim uz mlade. U prvoj polovini dana odrađuje školske obveze, torte izrađuje čim stigne kući, a zatim joj ostaje vremena za rješavanje »maturantskih« obveza i pohađanje tečaja hrvatskog znakovnog jezika. Slobodno vrijeme, zahvaljujući dobroj organizaciji, čudom uopće ima, provodi s prijateljima, na radionicama ili uz knjigu.


– Imam sreću da u školi razumiju sve ono što radim pored škole i ne žele mi to uskraćivati što mi uvelike olakšava. Profesori se ponekad zapitaju kako sve uspijem, ali prijatelji iz razreda kažu: »Dunji je to sve postalo normalno, ona ne zna drugačije«, i to je zapravo istina.


Vrijeme koje bih iskoristila na druženja ili društvene mreže, iskoristim na pripremu slastica i obaveze i to mi nije nikakav problem, dapače, sretna sam što je tako, objašnjava Dunja kojoj, provjerili smo, dan traje 24 sata, baš kao i nama običnim smrtnicima.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Gâteau by Dunja Primožić (@gateaubyd_)



Kriv je lockdown


Nakon srednje škole planira se u potpunosti posvetiti slastičarstvu, ali i zadržati poveznicu s nutricionizmom u izradi slastica.


– Istražujem slastičarska učilišta koja mi omogućavaju najveću razinu znanja u tom području, a kasnije bih svakako voljela to proširiti i na svjetska učilišta. Gdje god bila, trudit ću se sve znanje iskoristiti na najbolji mogući način, otkriva.


Ono čime se mlada slastičarka ističe, osim nevjerojatne radišnosti, točnosti i odgovornosti, njezine su torte. Gledajući radove u kojima se ističu pravilni oblici, prigodno ukrašavanje i do nekoliko katova torti koje već na fotografiji izgledaju neodoljivo, pitamo Dunju nije li možda prije srednje škole završila kakvu kulinarsku akademiju… i bivamo blizu.


– Iako je sve krenulo doista spontano, s 14 godina imala sam priliku upisati Učilište za slastičara gdje sam stekla zvanje slastičar, no najviše znanja i vještina donijele su mi edukacije, radionice i razni YouTube tutoriali, kazat će Dunja. Njezina ljubav prema tortama rodila se prije nepune četiri godine, u vrijeme lockdowna. Dok su mnogi kupovali doživotne zalihe toaletnog papira, učili raditi kruh bez kvasca i pogledali sve naslove na streaming platformama, Dunji je dosadilo izležavanje i gledanje filmova.


Škola je bila online, a nemogućnost kretanja sve veća.


– Iako, nisam niti sanjala da će se ljubav prema izradi torti toliko razviti i da bez te ljubavi neću znati živjeti, zaključuje mlada slastičarka. Priznaje nam da odmalena nije voljela likovni, crtanje i sve što ima veze s umjetnošću i apstrakcijama jer si nije dala šansu isprobati išta od navedenoga, odbijajući, nažalost, sve u samom startu.


– Onda je došla 2020. godina i polusvjesno sam počela doživljavati umjetnost, apstrakcije i ponajviše maštu. Shvatila sam da su torte područje koje dozvoljava mnoštvo mašte i slobode, a nekoga može i usrećiti što mi je posebno drago. Volim i za ukućane napraviti pokoji desert, ali kolači mi ne dozvoljavaju toliko prostora za ukrašavanje, stoga su torte fokus na ovome slatkom putu, objašnjava.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Gâteau by Dunja Primožić (@gateaubyd_)



Kuhanje baš i ne, ali torte – da!

Ukrašavanje je ono što mene najviše usrećuje, a to kuhanju baš i nije toliko poznato. Isprobam recepte koji mi se čine zanimljivim, ali na tome se zadržim, no ne znači da će tako biti zauvijek, tko zna u koliko smjerova će otići moj put i mašta…

Kvaliteta sastojaka


Prilikom stvaranja svake torte, važna joj je sloboda, mašta, primjena znanja, prepoznatljivost i smirenost. Bez tih stavki ne započinje izradu, a kod sastojaka koje bira, najbitnija joj je kvaliteta.


– Nikada si ne dopustim jeftiniju verziju određenog proizvoda ili lošiju zamjenu za isti. Kvaliteta sastojka velik je dio uspješne slastice i ne smije biti zanemariva ili usputna. Svaka njezina torta izrađena je vrlo elegantno, gotovo pa jedinstveno. Kaže Dunja da joj je drago što se to primjećuje i objašnjava da ne voli previše ukrasa niti kada su torte previše naglašene.


– S druge strane, volim eleganciju s dodanim apstrakcijama i dijelovima umjetnosti, a najviše se trudim da se identično ukrašavanje ne ponavlja. Važno mi je da svaka torta priča svoju priču i da je zbog toga jedinstvena. Dunja torte izrađuje za brojne prigode, a najčešće su to rođendani, djevojačke zabave pa i vjenčane torte, prva pričest, krizma… no nerijetko se ljudi odluče za tortu kao dar voljenoj osobi za razne prigode.


Na pitanje o tome postoje li najpopularnije torte, odgovara da joj je posebno drago što svatko zapamti neku drugu i otkriva da je najveći broj ljudi upamtio tortu u obliku vaze jer im je najfascinantnija. Ima li i sama najdražu tortu koju je napravila.


– Jednako mi se teško rastati sa svakom, ha, ha, ha jer u svakoj vidim nešto novo najdraže, ali torta u obliku kocke ukrašena s crnim velvetom i sitnim ukrasima od rižinog papira još uvijek mi je, nakon velikog broja torti, najposebnija, a onda i najdraža, odgovara Dunja.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Gâteau by Dunja Primožić (@gateaubyd_)



Nepečeni cheesecake


Prisjeća se i prve torte koju je napravila.


– Moja prva torta nastala je prije nepune četiri godine i to nepečeni cheesecake od borovnice i bijele čokolade. Ukrasila sam je mljevenim keksom, borovnicama i bila oduševljena svojim ukrašavanjem, a ukućani jednako toliko oduševljeni okusom, kaže i dodaje da je tada vjerovala da je ukrašavanje cheesecake torte bio njezin vrhunac.


Spominjući ukućane, osvrće se Dunja na neizmjernu pomoć mame koja joj je desna ruka u pranju suđa kada je gužva i tate koji trči u trgovinu ako ponestane koji sastojak u ključnom trenutku, ali što se tiče svega ostaloga oko pravljenja torte, potpuno je samostalna.


– Najbitnije mi je da se dobro organiziram i jedino tako dobro funkcioniram. Imam plan i ne bude mi drago kada ga netko mijenja ili utječe na promjenu. S druge strane, tata je uvijek glavni za odlazak u trgovinu ako ponestane pokoji sastojak ili ako treba odraditi neki teži posao koji se tiče ambalaže i slično. Osim toga i najveća su podrška s razumijevanjem i ohrabrivanjem ukoliko me zadesi pokoja nedaća, objašnjava.


Ako ste mislili da Dunja potječe iz slavne slastičarke obitelji, što se lako može pretpostaviti gledanjem fotografija njezinih slastica, pogriješili ste. Njezin tata ima grafičku firmu, a mama radi u osječkom KBC-u.


– Iako mamina svakodnevnica nema poveznicu sa slastičarstvom, velika je ljubiteljica izrade isključivo kolača iako mi to nije uspjela prenijeti odmalena, ali je zato sada najsretnija što sam zavoljela slastice i što sada ima još veću priliku istraživati i upoznati slastičarstvo, primjećuje Dunja.


Baš kad ne treba…

Je li pošlo za rukom napraviti tortu koja nije ispala dobro?


– Do prije par mjeseci nije i vjerovala sam da niti neće, ali je… i to u najgorem trenutku. Nedjelja, trgovine ne rade, ljeto je, temperature su preko 35 stupnjeva, a torta mora biti u potpunosti završena za tri sata… a meni ispadne iz ruku dok je nosim u hladnjak. Preostalo mi je peći, filovati i ukrašavati ispočetka. Ni dandanas ne znam kako sam sve stavke završila u svega tri sata, ali jesam. Nadam se da se neće to više ponoviti jer je jako stresno.

Ustrajnost i tvrdoglavost


Dunja je održala i predavanje na temu »Moć izbora«, gdje je govorila o poduzetništvu, predrasudama i ograničenjima s kojima se svakodnevno susrećemo. Zanima nas je li se i sama susrela s izazovima i predrasudama te na koji ih je način savladala.


– Cilj predavanja bio je osvijestiti vršnjake s onim s čime se svakodnevno susrećem i približiti im važnost svjesnosti o vlastitim kvalitetama i fokusiranosti na vlastite ambicije i put, a ne komentare. Što se tiče izazova, najčešće ih sama postavljam svakom novom tortom. Nove tehnike, kombiniranja namirnica, pomicanje granica meni predstavlja izazov.


Predrasuda ima raznih… Od mojih godina i nelogičnosti s uspjehom, do nekih usputnih koje pokažu samo u kakvom sebičnom i zavidnom društvu živimo, ali srećom to su pojedinci, priča Dunja. Kao najvažnije lekcije koje izvlači iz takvih situacija, kazat će da je oduvijek svoja, ustrajna i pomalo tvrdoglava zbog čega joj je lakše prihvatiti pokoji ružan komentar.


– Imam svoj put kojemu sam istinski posvećena i ne želim si dopustiti da zbog malih i zavisnih ljudi ne budem svjesna što sve mogu napraviti za svoju budućnost i sreću. Teško je ne zadržati se na lošem komentaru, ali trudim se da to bude svega nekoliko sekundi koliko mi treba da shvatim da meni to ne stvara nikakvu prepreku jer to nije konstruktivna kritika već komentar koji nastane zbog praznih razloga koje ljude ispuni u isto tako svega nekoliko sekundi i potom prođe, daje Dunja lekciju i kratki priručnik za nošenje s negativnim komentarima koji bi valjalo zapisati na papir i držati kao podsjetnik za trenutke kada se posustane.


A što onda poručiti mladima koji se sa sedamnaest godina još uvijek traže, ne razmišljaju o budućnosti ili nemaju definirane hobije?


– Uvijek volim naglasiti važnost o svjesnosti svojih mogućnosti i pomicanja granica. Jako je važno imati realne ciljeve, ali i svakodnevno njegovati svoje ambicije. Pravljenje torti u srednjoj školi je atipično jer društvo nameće svoje standarde, a svejedno sam za sebe uspješna. Najbitnije je istraživati sebe svakodnevno, ne prepustiti se funkcioniranju svijeta i ne osvrtati se na predrasude jer ograničenja si stvaramo sami, to zapamtite. Trudite se biti najbolja verzija sebe jer nitko drugi to ne može postići za vas!, jasno će Dunja Primožić. Mlada slastičarka, buduća nutricionistica, vlasnica slastičarne i tko zna što još jer, čitav je život praćen ambicijom, maštom i zavidnom radnom etikom pred njom, a – 18 joj je godina tek.


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Gâteau by Dunja Primožić (@gateaubyd_)



Buduća slastičarna

Naziv profila na Instagramu pod kojim možete pogledati Dunjine radove glasi »Gâteau« pa se od nje nerijetko traži pojašnjenje samog imena


. – Ovo je vrlo često pitanje, a onda se još češće pitam koliko sam zaista zakomplicirala ljudima i pisanje i izgovaranje naziva profila, ali kada sam otvarala Instagram profil htjela sam da bude nešto drukčije, dovoljno povezano sa mnom, a opet da se može tako jednog dana nazvati i slastičarnica stoga »gâteau« jer na francuskom znači torta.