Foto: Pixabay
Nedavno su ove bobice postale dio ograničene skupine supervoća
povezane vijesti
Ova bobice su sličnog izgleda kao borovnice i imaju plavo-ljubičastu boju te okus koji podsjeća na bazgu.
Poznate su po svojoj visokoj koncentraciji antioksidativnih tvari: bogate antocijanima i iznad svega flavonoidima, posjeduju antioksidativna svojstva, kao i važno antibakterijsko djelovanje.
U ovim bobicama također postoji visoka koncentracija vitamina, posebno vitamina skupine B i E.
Zahvaljujući svojim hranjivim tvarima, terapeutska svojstva se posebno pripisuju njihovom antioksidativnom djelovanju, sposobnom spriječiti starenje stanica i suprotstaviti se djelovanju slobodnih radikala.
Antocijaninima se, s druge strane, pripisuje sposobnost poticanja proizvodnje “dobrog” kolesterola (HDL) , smanjujući “loš” kolesterol (LDL).
Čini se da postoji i blago protuupalno djelovanje, posebno u korist oralne sluznice i gornjih dišnih putova, stoga se ovo voće može indicirati kod prehlada i sezonskih tegoba.
Kako smršaviti uz maqui?
Budući da se obično povezuje s preparatima za sagorijevanje masti, maqui se može preporučiti u dijetama za mršavljenje, potičući brzo uklanjanje viška masnoće.
S druge strane, čini se da ovo voće može izazvati potencijalni učinak zatvora zbog svog adstringentnog učinka što ga čini korisnim u slučaju dizenterije.
Ima li maqui kontraindikacije?
Nema poznatih preciznih kontraindikacija ili nuspojava povezanih s konzumacijom maqui.
U svakom slučaju, uvijek je mudro ograničiti unos u kombinaciji s drugim farmakološkim tretmanima, posebno ako je cilj smanjenje razine kolesterola.