Antibakterijski efekt

Sprječava starenje i bori se protiv slobodnih radikala: otkrijte maqui

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Nedavno su ove bobice postale dio ograničene skupine supervoća

Ova bobice su sličnog izgleda kao borovnice i imaju plavo-ljubičastu boju te okus koji podsjeća na bazgu.


Poznate su po svojoj visokoj koncentraciji antioksidativnih tvari: bogate antocijanima i iznad svega flavonoidima, posjeduju antioksidativna svojstva, kao i važno antibakterijsko djelovanje.


U ovim bobicama također postoji visoka koncentracija vitamina, posebno vitamina skupine B i E.


Zahvaljujući svojim hranjivim tvarima, terapeutska svojstva se posebno pripisuju njihovom antioksidativnom djelovanju, sposobnom spriječiti starenje stanica i suprotstaviti se djelovanju slobodnih radikala.


Antocijaninima se, s druge strane, pripisuje sposobnost poticanja proizvodnje “dobrog” kolesterola (HDL) , smanjujući “loš” kolesterol (LDL).


Čini se da postoji i blago protuupalno djelovanje, posebno u korist oralne sluznice i gornjih dišnih putova, stoga se ovo voće može indicirati kod prehlada i sezonskih tegoba.


Kako smršaviti uz maqui?


Budući da se obično povezuje s preparatima za sagorijevanje masti, maqui se može preporučiti u dijetama za mršavljenje, potičući brzo uklanjanje viška masnoće.


S druge strane, čini se da ovo voće može izazvati potencijalni učinak zatvora zbog svog adstringentnog učinka što ga čini korisnim u slučaju dizenterije.


Ima li maqui kontraindikacije?


Nema poznatih preciznih kontraindikacija ili nuspojava povezanih s konzumacijom maqui.


U svakom slučaju, uvijek je mudro ograničiti unos u kombinaciji s drugim farmakološkim tretmanima, posebno ako je cilj smanjenje razine kolesterola.