FOTO: iStock
Savršen obrok za bilo koje doba dana
povezane vijesti
Grčka kuhinja je puno više od gyrosa i souvlakija. Brojna vegetarijanska jela također donose i štih Egejskog mora na stol, a neke od vegetarijanskih delicija su i grčka salata, musaka i prasorizo, riža s porilukom i limunom. No, možda najkultnije jelo je upravo spanakopita, prekrasno aromatično vučeno tijesto sa špinatom i feta sirom, a koplja se lome je li ukusnije hladno ili toplo. U svakom slučaju oduševljava!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
- 12 listova vučenog tijesta
- 2 glavice crvenog luka
- 5 zgnječenih češnjaka
- 800 g nasjeckanog špinata
- 200-300 g feta sira
- 50 g maslaca
- maslinovo ulje
- Crni sezam
- Sol i papar
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Za izradu tijesta odvojite listove i svaki premažite maslinovim uljem, a zatim ih stavite jedan na drugi. Potrebne su četiri porcije po tri lista. Ostavite sa strane pokriveno vlažnom kuhinjskom krpom. Za nadjev, špinat blanširajte u loncu kipuće vode. Zatim uronite u ledenu vodu kako biste zaustavili proces kuhanja. Stavite špinat u kuhinjsku krpu i dobro ga ocijedite da uklonite višak vode. Po potrebi nasjeckajte na sitne komadiće. Luk popržite na tavi na malo maslinovog ulja dok se lagano ne karamelizira. Dodajte češnjak i pržite dvije minute. Ugasite vatru i dodajte špinat te promiješajte. Zatim sve izlijte u zdjelu i preko toga izmrvite fetu, dobro promiješajte i začinite po želji. Solite pažljivo jer je feta dosta slana.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Namastite posudu za pečenje promjera 30 cm. U podmazanu posudu stavite prva tri lista tijesta. Preko toga žlicom rasporedite trećinu smjese od špinata, zatim na vrh stavite drugi dio tijesta i opet na vrh stavite špinat i ponovite. Na kraju prekrijte posljednja tri lista tijesta i premažite ih s dovoljno maslinovog ulja. Višak stranica tijesta preklopite prema unutra i pospite sezamom. Pecite 50 minuta dok ne porumeni i postane hrskavo. Izvadite iz pećnice i poslužite.