FOTO: iStock
Kremasto i aromatično
povezane vijesti
Poriluk je jako podcijenjeno povrće. Prerijetko ga jedemo u svakodnevnom životu, ali je ukusan, zdrav i brz za pripremu. Ovo povrće je posebno dobro u kombinaciji s kremastim juhama ili umacima, što dokazuje omiljeno varivo od poriluka. Ali ova je kombinacija nepobjediva i kao jelo od tjestenine. U ovom receptu, aromatični poriluk susreće se sa začinjenom gorgonzolom i kremastim mascarponeom kako bi se stvorio prekrasan umak koji se može napraviti u samo 20 minuta.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci (za 2 velike porcije):
- 1 štapić poriluka
- 100 g gorgonzole
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol
- 250 g špageta (ili druge tjestenine)
- 100 g mascarponea
- 50 g parmezana
- Muškatni oraščić, papar
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Zakuhajte veću količinu vode. U međuvremenu poriluk narežite na sitne kolutiće i potom operite. Gorgonzolu narežite na kockice i ostavite sa strane. U tavi zagrijte maslinovo ulje i na srednjoj vatri pirjajte malo posoljeni poriluk oko 10 minuta. Vodu obilno posolite i u njoj skuhajte tjesteninu.
Poriluku u tavi dodajte mascarpone i gorgonzolu. Naribajte parmezan i malo muškatnog oraščića. Ocijedite tjesteninu i skupite vodu. Sada prelijte umak od sira s malo vode za tjesteninu dok ne dobijete kremasti umak. Posolite i popaprite. Umak poslužite s tjesteninom i još malo parmezana.