Foto iStock
Čak i ako pazite da smanjite količine u kuhinji, vrlo često se krije u namirnicama
povezane vijesti
Pretjerana konzumacija soli uzrokuje povećanje krvnog tlaka i potiče kardiovaskularne bolesti, infarkt miokarda i moždani udar, ali je povezana i s drugim kronično-degenerativnim bolestima, poput karcinoma probavnog sustava, osteoporoze i kroničnih bolesti bubrega.
Ograničenje upotrebe soli je korisno, ali nedovoljno ako uzmemo u obzir da velik dio soli koju svakodnevno konzumiramo dolazi iz prehrambenih proizvoda na tržištu, od kruha do sireva.
Ponekad i od pojedinih namirnica na koje uopće ne sumnjamo, a to su:
1. Vruća čokolada
Pa da. Kada razmišljate o finoj vrućoj šalici čokolade, prvo što vam padne na pamet je šećer. No, čokolada sadrži i puno soli, čiji okus očito skriva šećer.
2. Žitarice za doručak
Jedna porcija kukuruznih pahuljica sadrži 0,34 grama soli, koliko se nalazi i u slađim žitaricama, poput onih s karamelom.
3. Gotove salate
Nepotrebno je reći da je najbolje rješenje ukoliko si salatu sami napravite kod kuće. To još više vrijedi ako uzmete u obzir da neke već gotove salate sadrže puno soli.
4. Majoneza
Majoneza također sadrži previše soli. Možda nije baš među najsumnjivijim proizvodima, a obično se povezuje uglavnom s velikom količinom masti. Kao i uvijek, naš savjet je da ju pripremite kod kuće.
5. Humus i krem sir
Sir je svakako ukusna namirnica, a onaj kremast još više. Humus kupljen u velikim trgovačkim lancima također sadrži previše soli. Bolje ga je pripremiti kod kuće kako bi obilovao začinima i mirisima umjesto solju, zar ne?
Što se također može učiniti da se smanji potrošnja soli?
- Uvijek čitajte etikete
- Birajte namirnice koje sadrže manje, po mogućnosti malo soli, odnosno manje od 0,3 grama na 100 g
- Smanjite sol za stolom, dajte prednost začinima i aromatičnom bilju
- Smanjite prerađenu hranu bogatu solju (slane grickalice, čips, pojedine salame i sireve, konzerviranu hranu)