Foto: Pixabay
Poznate su od davnina i osnova istočnjačke kuhinje
povezane vijesti
Sadrže vrlo malo kalorija (samo 45 kCal na 100 g) i bogate su vodom. Zbog toga se preporučuju u slučaju niskokalorične dijete.
Osim toga, postoje mnoge komponente koje vam pomažu da ostanete u formi i zdravi:
- obiluju mineralnim solima: željezom, kalcijem, kalijem i fosforom
- bogate su vitaminima: od A do vitamina B (osobito B1, B2, B3) te od vitamina C do vitamina D
- bogate su tvarima protiv kolesterola: sadrže lecitin i fitosterole, dragocjene u borbi protiv kolesterola
- imaju nizak udio proteina i masti, kao i vrlo minimalan udio ugljikohidrata. Sigurno ne riskirate da se udebljate!
- bogate su fitoestrogenima, s antioksidativnim svojstvima i sposobnim kontrolirati simptome menopauze, kao što su dosadni valovi vrućine
Pažljiva i uravnotežena konzumacija omogućuje vam da držite podalje razne probleme, pogledajmo koje:
- zatvor: prisutnost vlakana valjan je saveznik za one koji pate od lijenih crijeva
- protiv gubitka kose: klice soje potiču aktivnost DHT hormona, usporavajući pojavu gubitka kose
- osteoporoza: zahvaljujući vitaminu D jačaju kosti, stoga se njihova konzumacija preporučuje svim ženama koje se približavaju menopauzi
- učinak mršavljenja: ne znaju svi da soja poboljšava metabolizam, stoga pomaže da se riješite viška kilograma. Također ubrzava diurezu. Pravi lijek za one koji su na dijeti!
- antitumorski efekt: već nekoliko godina poznata su korisna svojstva za suzbijanje nastanka tumora, unatoč činjenici da se donedavno tvrdilo suprotno
- kardiovaskularne bolesti: snižavanjem razine kolesterola i čišćenjem arterija, klice također pomažu u smanjenju rizika od kardiovaskularnih problema