FOTO: iStock
Ne pravite česte pogreške
povezane vijesti
Soda bikarbona je nešto što vjerojatno već imate u svojoj kuhinji. To je prirodni i pristupačni sastojak koja pomaže pri vašim pekarskim pothvatima.
Također može biti ključni sastojak u rješenjima za čišćenje, zahvaljujući svojoj sposobnosti probijanja masnoće i upijanja tvrdokornih mirisa koji neće nestati s drugim proizvodima.
Međutim, iako se soda bikarbona može činiti bezopasnom, ona zapravo može oštetiti neke površine. Dakle, ne bi se trebala koristiti za čišćenje apsolutno svega. Niste sigurni što izbjegavati? Evo pet stvari koje nikada ne smijete čistiti sodom bikarbonom.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Stakla i ogledala
Čišćenje stakla i ogledala može biti izazovno, a ti predmeti ne bi se trebali čistiti sodom bikarbonom.
Soda bikarbona je abrazivna i može ostaviti sitne ogrebotine na staklenim i zrcalnim površinama, koje se s vremenom nakupljaju, stvarajući zamagljen izgled koji smanjuje jasnoću i čini da površine izgledaju istrošeno, a refleksije manje oštre.
Radije upotrijebite sredstvo za čišćenje stakla ili otopinu octa i vode i krpu od mikrovlakana kako biste uklonili sve sitne čestice i mrlje.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Drvo
Uobičajena situacija: koristili ste drvenu žlicu za miješanje umaka od rajčice, juhe ili gulaša, niste je isprali, a sada ima toliko puno zapečene hrane da se jednostavno ne može očistiti.
Iako će vam vjerojatno trebati malo više truda i možda četka za ribanje da riješite ovaj problem, soda bikarbona vam definitivno nije potrebna – osim ako ne želite uništiti površinu.
Soda bikarbona troši zaštitni sloj na drvenim površinama, čineći drvo osjetljivim na vlagu, mrlje, promjenu boje, savijanje i stvara istrošen izgled tijekom vremena.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Određeni kuhinjski pribor
Čišćenje pribora koje ne možete staviti u perilicu može biti dugotrajno, ali bez obzira na to koliko su prljavi, trebali biste izbjegavati korištenje sode bikarbone za njihovo čišćenje.
Soda bikarbona može zapeti u sitnim utorima određenih predmeta, poput ribeža i cjedila.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Aluminijski lonci i tave
Lijepljenje hrane na aluminijskim loncima i tavama može biti jako frustrirajuće, pogotovo ako slučajno kuhate na malo previsokoj temperaturi.
Iako biste mogli doći u iskušenje da upotrijebite sodu bikarbonu za odmašćivanje lonca ili tave, to može uzrokovati oksidaciju, zbog čega posuđe izgleda izmijenjene boje i istrošeno.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Uređaji od nehrđajućeg čelika
Bilo da se radi o mrljama od masnoće, općenitoj prljavštini ili otiscima prstiju (od odraslih i djece), uređaji od nehrđajućeg čelika nevjerojatno su skloni prljanju. No korištenje sode bikarbone na ovim često skupim pećnicama, hladnjacima, perilicama posuđa i mikrovalnim pećnicama pogreška je koju ne želite učiniti.
Soda bikarbona mogla bi ukloniti završni sloj vaših uređaja ili čak uzrokovati nastanak ogrebotina. Dakle, ključno je koristiti samo proizvode formulirane posebno za nehrđajući čelik.