FOTO/Unsplash
Voćna rapsodija koja će osvojiti i najzahtjevnije gurmane.
povezane vijesti
Prekrasna torta koja se topi u ustima. Bogatog okusa i prepuna svježine citrusa zadivit će baš svakoga kome poslužite ovu neodoljivu slasticu. Idealna je za vrijeme Božića kada je sve tako svečano i zahtjeva posebnu pažnju.
Ove godine zadivite svoje ukućane tortom koja je u isto vrijeme raskošna i lagana. Donosimo jednostavan recept koji će vam obogatiti blagdanski meni.
Sastojci
4 male mandarine
200g maslaca, omekšanog, plus dodatak za podmazivanje
140g grožđica
140g grožđa (sultana)
140g ribizla
100g glacé trešnje, četvrtine
2 žlice rakije
200g šećera
3 jaja, tučena
½ žličice mljevenog cimeta
1 žličica mješovitog začina
mljeveni klinčić
140g palente
1 žličica praška za pecivo
šećerna glazura, za ukrašavanje
100g mljevenog badema
Za preljev
4 mandarine
140g šećera
Priprema
KORAK 1
Da biste napravili tortu, stavite mandarine u malu tavu, prekrijte vodom i pustite da zavrije. Smanjite vatru na lagano kuhanje i kuhajte 1 sat ili dok ne omekša. Ocijedite i ohladite.
KORAK 2
Zagrijte pećnicu na 180 ° C. Premažite 20 cm kalupa za torte i podložite masni pergament. Skuhane mandarine prerežite na pola i uklonite sve koštice. Stavite u posudu i kuhačom ih sitno nasjeckajte, ali pazite da se ne pretvori u pire.
KORAK 3
Spojite grožđice, grožđe, ribiz, višnje i rakiju u posudi. Dodajte pulpu mandarine i dobro promiješajte. Kremu od maslaca i šećera izmiješajte dok ne poblijede. Dodajte tučena jaja, pomalo, dobro miješajući između svakog dodavanja. U drugoj posudi pomiješajte začine, mljevene bademe, palentu i prašak za pecivo. Presavijte u kremastu smjesu zajedno sa suhim voćem i pulpom mandarine.
KORAK 4
Žlicom dodajte pripremljeni lim i zagladite vrh. Pecite na srednjoj polici pećnice 30 minuta. Smanjite temperaturu pećnice na 160 ° C i nastavite kuhati dodatnih 40 minuta. Možda ćete trebati labavo pokriti vrh kolača listom pergamenta za pečenje zadnjih 20 minuta kako biste spriječili da prebrzo porumeni. Ohladite u limu 30 minuta prije nego što se okrenete na rešetku za hlađenje.
KORAK 5
Da biste napravili preljev, narežite mandarine na debljinu od 5 mm. Umiješajte šećer u lonac sa 140 ml vode i kuhajte na laganoj vatri uz često miješanje dok se šećer ne otopi. Stavite kriške klementine u tavu i promiješajte. Da bi mandarine bile uronjene u sirup, izrežite krug masnog papira da stane u posudu i stavite preko voća. Kuhajte na laganoj vatri jedan sat dok ne postane sjajno i prozirno. Izvadite i rasporedite po masnom papiru da se ohladi.