Jagode

Sočna torta od jagoda koja će donijeti radost na vaš stol

Dijana Ljubanović

FOTO/Pexels

FOTO/Pexels

Zasladite se kolačem koji simbolizira ljeto

Druženja nisu potpuna bez sočne torte od jagoda, a iako je većinom radimo ljeti, zašto ne bi razbili svakodnevnicu u veljači ovim posebnim desertom? Zato odvojite malo vremena za užitak koji će vam ispuniti dan. Sve što vam treba je malo dobre volje, kreativnosti i sastojaka koji će razmaziti vaše okusne pupoljke.


KOLAČ OD JAGODA


  • 2 šalice univerzalnog brašna
  • 2/3 šalice brašna za kolače
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 1/4 šalice maslaca, sobne temperature
  • 1/2 šalice biljnog ulja
  • 1 1/2 šalice granuliranog šećera
  • 4 velika jaja, sobne temperature
  • 1 šalica jagoda
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 1/2 šalice kiselog vrhnja (može i grčki jogurt ili obični jogurt)

ZAMRZAVANJE KREME OD JAGODE


  • 300 g punomasnog kremastog sira, sobne temperature
  • 1/2 šalice maslaca, sobne temperature
  • 6 šalica šećera u prahu
  • 1/2 šalice samljevenih smrznutih sušenih jagoda
  • 1/4 šalice džema od jagoda

UPUTE


Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva i namastite dva okrugla kalupa za tortu. Izrežite okrugli papir za pečenje tako da stane na dno svake posude.


U srednjoj zdjeli umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Staviti na stranu.


Pomoću ručnog miksera umutite maslac i ulje dok ne nalikuju svježem siru. Dok mikser radi, polako ulijte šećer i mutite dok ne postane blijed i pahuljast (oko 2-3 minute).


Sastružite zdjelu i umiješajte jedno po jedno jaje, a zatim vaniliju.


Ostružite zdjelu i ponovno promiješajte kako biste bili sigurni da su jaja potpuno ukomponirana.


Umiješajte pire od jagoda dok se dobro ne sjedini.


Naizmjenično miješajte suhe sastojke i vrhnje. Počnite i završite suhim sastojcima.


Kad postane glatko, sastružite zdjelu kako biste bili sigurni da je sve na dnu potpuno umiješano.


Ulijte tijesto u kalupe za torte i pecite 28-32 minute ili dok čačkalica u sredini ne izađe čista.


Ostavite kolače da se ohlade 20 minuta. Okrenite na rešetku za hlađenje i nastavite hladiti oko 45 minuta. Kad se potpuno ohlade, napravite glazuru.


ZAMRZAVANJE KREME OD JAGODE


Ručnim mikserom ili stalkom s nastavkom za pjenjač izmiksajte krem ​​sir i maslac sobne temperature dok ne postane glatko.


Pomiješajte po jednu šalicu šećera u prahu, a zatim slijedi zamrzavanje sušenih jagoda u prahu i džem od jagoda. Ako je krema od maslaca previše gusta, dodajte 1-2 žlice mlijeka.


Po potrebi izravnajte kolače i premažite tortu. Uživajte!