FOTO/Pexels
Zasladite se kolačem koji simbolizira ljeto
povezane vijesti
Druženja nisu potpuna bez sočne torte od jagoda, a iako je većinom radimo ljeti, zašto ne bi razbili svakodnevnicu u veljači ovim posebnim desertom? Zato odvojite malo vremena za užitak koji će vam ispuniti dan. Sve što vam treba je malo dobre volje, kreativnosti i sastojaka koji će razmaziti vaše okusne pupoljke.
KOLAČ OD JAGODA
- 2 šalice univerzalnog brašna
- 2/3 šalice brašna za kolače
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/2 žličice sode bikarbone
- 1/2 žličice soli
- 1/4 šalice maslaca, sobne temperature
- 1/2 šalice biljnog ulja
- 1 1/2 šalice granuliranog šećera
- 4 velika jaja, sobne temperature
- 1 šalica jagoda
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice kiselog vrhnja (može i grčki jogurt ili obični jogurt)
ZAMRZAVANJE KREME OD JAGODE
- 300 g punomasnog kremastog sira, sobne temperature
- 1/2 šalice maslaca, sobne temperature
- 6 šalica šećera u prahu
- 1/2 šalice samljevenih smrznutih sušenih jagoda
- 1/4 šalice džema od jagoda
UPUTE
Zagrijte pećnicu na 250 stupnjeva i namastite dva okrugla kalupa za tortu. Izrežite okrugli papir za pečenje tako da stane na dno svake posude.
U srednjoj zdjeli umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Staviti na stranu.
Pomoću ručnog miksera umutite maslac i ulje dok ne nalikuju svježem siru. Dok mikser radi, polako ulijte šećer i mutite dok ne postane blijed i pahuljast (oko 2-3 minute).
Sastružite zdjelu i umiješajte jedno po jedno jaje, a zatim vaniliju.
Ostružite zdjelu i ponovno promiješajte kako biste bili sigurni da su jaja potpuno ukomponirana.
Umiješajte pire od jagoda dok se dobro ne sjedini.
Naizmjenično miješajte suhe sastojke i vrhnje. Počnite i završite suhim sastojcima.
Kad postane glatko, sastružite zdjelu kako biste bili sigurni da je sve na dnu potpuno umiješano.
Ulijte tijesto u kalupe za torte i pecite 28-32 minute ili dok čačkalica u sredini ne izađe čista.
Ostavite kolače da se ohlade 20 minuta. Okrenite na rešetku za hlađenje i nastavite hladiti oko 45 minuta. Kad se potpuno ohlade, napravite glazuru.
ZAMRZAVANJE KREME OD JAGODE
Ručnim mikserom ili stalkom s nastavkom za pjenjač izmiksajte krem sir i maslac sobne temperature dok ne postane glatko.
Pomiješajte po jednu šalicu šećera u prahu, a zatim slijedi zamrzavanje sušenih jagoda u prahu i džem od jagoda. Ako je krema od maslaca previše gusta, dodajte 1-2 žlice mlijeka.
Po potrebi izravnajte kolače i premažite tortu. Uživajte!