FOTO: iStock
Ima li što bolje od cimeta u jesen
povezane vijesti
Uživanje u ukusnim pecivima s cimetom uz popodnevnu kavu navika je koja više nije poznata samo u Švedskoj, već se s razlogom proširila po svijetu.
Ali zašto ne biste mala peciva pretvorili u pravi pravcati kolač? Donosimo smo odličan recept za babku s cimetom.
Osnova je sočno dizano tijesto, a nadjev se doslovno topi u ustima.
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
Za dizano tijesto:
- 20 g svježeg kvasca
- 250 ml mlakog mlijeka
- 75 g šećera
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 500 g brašna
- 75 g maslaca
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 150 g maslaca
- 120 g šećera
- 3 žlice cimeta
Za glazuru:
- 1 žlica vrhnja ili crème fraîche
- prosijani šećer u prahu
- 1/2 žličice cimeta
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Priprema:
Izmrvljeni kvasac stavite u zdjelu i prelijte s malo toplog mlijeka. Dodajte šećer i miješajte dok ne postane glatko. Sada dodajte jaje, dva žumanjka, preostalo mlijeko, malo soli i brašno te zamijesite tijesto. Dodajte maslac sobne temperature u malim komadićima dok tijesto ne dobije željenu gustoću. Pažnja, budite strpljivi, ovo može potrajati! Pokrijte i ostavite da se tijesto diže oko sat vremena. Sada zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a u međuvremenu napravite sočan nadjev od mekog maslaca, šećera i cimeta.
Sada se tijesto s kvascem može razvaljati u veliki pravokutnik. Nadjev ravnomjerno rasporedite, ostavljajući razmak na rubovima. Tijesto sada pažljivo zarolajte uzduž i oblikujte ga u vijenac koji pažljivo zarežite sa strane. Stavite u maslacem namazan kalup.
Pecite oko 30 do 35 minuta. Za glazuru izmiksajte vrhnje u maloj posudi dok ne postane kremasto. Zatim postupno dodajte cimet i još malo šećera u prahu i miješajte dok smjesa ne postane glatka. Premažite preko ohlađenog kolača.