Gastro kreativa

Složi, složi… Složenac! Donosimo 3 neodoljivo slasna recepta

Ingrid Periša

Najbolje od namirnica

Složenci su ukusni jer kombiniraju najbolje aspekte namirnica, stvarajući bogatu harmoniju okusa!


Kada se različite namirnice spoje, njihovi okusi, teksture i arome međusobno se nadopunjavaju, a osim toga, kombiniranje sastojaka omogućava kreativnost u kuhinji, što znači otvorena vrata ka istraživanju novih okusa i inovativnih receptata.


U nastavku teksta donosimo tri slasna recepta!


Parmigiana



Foto: iStock

Težina: srednje


Vrijeme: priprema 40 min, pečenje 1 h 40 min


Sastojci za 4 osobe:


  • 850 g patlidžana
  • 500 g passate od pomidora
  • 250 g mozzarelle
  • 80 g parmezana
  • 1 kapula
  • bosiljak, maslinovo ulje, sol i papar, ulje za prženje

Priprema: Za pripremu parmigiane od patlidžana počnite s umakom. Luk očistiti i nasjeckati, sipati u dublju tavu u kojoj ste zagrijali ulje. Pustiti da porumeni par minuta uz često miješanje da ne zagori pa dodati passatu.


Posolite i dodajte listiće bosiljka pa ostavite da se kuha na laganoj vatri 45-50 minuta. U međuvremenu narežite mozzarellu na kockice. Patlidžane operite i narežite po dužini tako da dobijete ploške debljine 4-5 mm.


Dobro ih osušite upijajućim papirom. Kada ste gotovi, patlidžane ispecite na već zagrijanom ulju na 170°, uranjajući po nekoliko komada. Čim malo porumene, ocijedite ih na plehu s upijajućim papirom.


Prijeđite na slaganje: prvo ulijte malo umaka od rajčice u posudu za pečenje.


Formirajte prvi sloj tako što ćete staviti ploške patlidžana, zatim prelite umakom, rasporedite kockice mozzarelle, pospite naribanim parmezanom i začinite listićima bosiljka, potom ponovo složite red patlidžana, umaka, sireva i bosilja i tako dok ne dođete do zadnjeg sloja patlidžana koji ćete preliti s umakom i preostalom mozzarellom i parmezanom.


Pecite u pećnici već zagrijanoj na 200°, oko 30 minuta. Nakon što istekne vrijeme pečenja, ostavite da odstoji 15-20 minuta prije nego što poslužite.


Musaka od tikvica



Foto: Prekratak dan

Težina: jednostavno


Vrijeme: priprema 30 min, pečenje 45 min


Sastojci za 4 osobe:


  • 4-5 manjih tikvica
  • 850 g miješanog mljevenog mesa
  • 3 kapule
  • 2 dl kiselog vrhnja
  • 4 češnjaka
  • 4 jaja
  • 2 dl mlijeka
  • oko 20 dkg sira, gaude na primjer
  • maslinovo ulje, sol i papar

Priprema: Tikvice izrezati na kolutove i poslagati na pleh obložen masnim papirom. Peći na 180°. Kapulu izrezati i pirjati na maslinovom ulju, dodati meso i narezani češnjak, posoliti i popapriti.


Pustiti da se sve skupa ohladi. U zdjeli istući jaja, dodati vrhnje, mlijeko i ribani sir, posoliti i popapriti.


U posudu za pečenje slagati red tikvica, red mesa, pokapati umakom od jaja i vrhnja i tako redom dok se ne potroše sastojci. Zadnji red preliti ostatkom umaka. Peći na 180°, oko 45 minuta ili dok ne dobije koricu.


Zapečena pašta



Foto: Prekratak dan

Težina: jednostavno


Vrijeme: priprema 10 min, pečenje 30 min


Sastojci za 4 osobe:


  • 500 g tjestenine po želji
  • 1 brokula
  • 1 cvjetača
  • 1 kapula
  • 200 g pancete
  • 3 jaja
  • 3 dl vrhnja za kuhanje
  • 3 režnja češnjaka
  • 150 g sira ili više

Priprema: Tjesteninu skuhajte, ali ne do kraja, nek’ ostane malo tvrda. Brokulu i cvjetaču očistite i narežite, ali nemojte skroz raskuhati. Na maslinovom ulje popržiti kapulu i sitno narezanu pancetu, dodati usitnjeni češnjak.


Tjesteninu preseliti u nauljenu posudu, dodati kapulu i pancetu. Rasporediti brokulu i cvjetaču. Dobro sve promiješati. U posebnoj posudi istući jaja s vrhnjem, dodati naribani sir, posoliti, popapriti i time zaliti tjesteninu.


Ako vam se čini presuhim, slobodno dodajte mlijeka. Staviti u zagrijanu pećnicu i peći oko pola sata.