Zdravija verzija poznatog klasika

Složenac od povrća s feta sirom za pravo proljetno osvježenje

Life

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Sprema se u tren oka

Kada želimo neku laganiju verziju klasičnog jela, idealnu za proljetne dane, često jednostavno izostavimo teške sastojke poput krumpira, tjestenine ili riže. Umjesto toga, svježe povrće može se iskoristit kao sjajna alternativa. U ovom slučaju riječ je o mirisnim svježim rajčicama. Ono što je u ovom slučaju važno je da provjerite jesu li rajčice dobre kvalitete, odnosno jake boje i intenzivnog mirisa. Ako jesu, onda su idealne za ovaj složenac!


 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Elisa Troccoli (@meineverrucktewelt)



Sastojci:


  • 400 g feta sira
  • 500 g rajčice
  • 1 vezica mladog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • ½ vezice peršina
  • 2 blage paprike
  • 4 žlice balzamičnog octa
  • 6 žlica maslinovog ulja
  • 1 prstohvat šećera
  • sol i papar

 


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 


Objavu dijeli Uarda Shahinaj | Adda’s All (@addasall)



Priprema:


U posudu za pečenje stavite malo maslinovog ulja. Polovicu feta sira narežite uzduž i poprijeko na tanke ploške i stavite na dno posude za pečenje. Rajčice operite, narežite na ploške i nekoliko puta vilicom izbodite sa strane s kožom. Stavite na vrh fete. Posolite i popaprite fetu i rajčice. Mladi luk operite i samo bijeli ili svjetlozeleni dio narežite na kolutiće. Paprike očistite od sjemenki, operite i sitno nasjeckajte.


Češnjeve češnjaka ogulite i nasjeckajte na sitno. Operite i nasjeckajte peršin. Sve zajedno pomiješajte i pospite po rajčicama. Na vrh dodajte preostalu fetu za gratiniranje. Preostalo maslinovo ulje, balzamični ocat i prstohvat šećera pomiješajte u preljev i premažite preko svega. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200-220 stupnjeva oko 15 minuta.