Foto: Pixabay
Savršeno se sljubljuju sa svježim i zrelim sirevima
povezane vijesti
Poslužene cijele, u polovicama, u kriškama ili u pojedinačnim porcijama, fin su i zdrav završetak ručka ili večere, ali i doručak ili kao međuobrok.
Mogu se poslužiti i uz pirjana i pečena crvena mesa, a savršeno se sljubljuju sa svježim i zrelim sirevima te postaju sastavni dio izvrsnih kolača.
Osim toga, pogodne su za kombiniranje s komadićima čokolade, kremom od vanilije ili sladoledom, nasjeckanim suhim voćem ili izmrvljenim amaretto keksima.
Sastojci:
- 4 kruške (možete ih ostaviti cijele, prerezati ih na pola ili na kriške)
- 500 ml vode
- 200 g šećera
- 1 cvijet zvjezdastog anisa
- 1 štapić cimeta (ili klinčića, smreke, muškatnog oraščića ili kardamoma po izboru)
- korica naranče ili limuna po ukusu (neobavezno)
- ekstrakt badema po ukusu (neobavezno)
- ružina vodica po ukusu (neobavezno)
Priprema: Kruške pažljivo operite i odlučite hoćete li ih ostaviti cijele, prerezati ih na pola ili na kriške.
Skinite koru gulilicom krumpira ili manjim nožem, a stabljika neka ostane pričvršćena.
Napravite sirup: U srednje visoku posudu dodajte vodu i šećer. Dodajte štapić cimeta i zvjezdasti anis (ili začin po vašem izboru).
Također možete dodati koricu naranče i limuna, ekstrakt badema ili ružinu vodicu za aromatiziranje krušaka.
Zagrijte smjesu do vrenja i tek tada stavite kruške u tavu, često ih okrećući da se ravnomjerno kuhaju.
Kuhajte na srednjoj vatri dok vrh noža lagano ne uđe u kruške.
Izvadite kruške iz sirupa pa dopustite da se tekućina malo smanji. Stavite kruške u zdjelice za jednu porciju.
Procijedite sirup kroz sitno cjedilo da zadrži arome i prelijte sirup preko krušaka.
Kuhane kruške poslužite same ili dodajte druge sastojke po ukusu, kao što je prethodno navedeno.