Slatka inspiracija

Brzo, jednostavno i (pre)ukusno: Slasnim desertima iznenadite najmilije

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

U glavnim su ulogama čokolada, mrkva i jabuka.

Uljepšajte si ovo kišno sivilo slasticama uz koje ćete uživati. Donosimo tri jednostavna recepta za svačije nepce, a glavne uloge imaju čokolada, mrkva i jabuka.


Muffini od lagane čokolade i lješnjaka

Sastojci za 12 muffina: 200 g brašna, 50 g šećera, 10 g gorkog kakaa, 5 g praška za pecivo, 7 g lješnjaka, 40 g suncokretova ulja, otprilike 1 čaša vode.


Priprema: Kombinirajte sve suhe sastojke i dobro promiješajte. Dodajte suncokretovo ulje, približno čašu vode, prilagođenu konzistenciji tijesta koje mora biti tekuće, ali ne previše tekuće, i dobro promiješajte smjesu. Ulijte smjesu u kalup za muffine i pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva 20 minuta. Ohlađene muffine po želji pospite šećerom.


Foto: Pixabay


Brzi kolač od mrkve i čokolade

Sastojci za 12 osoba: 150 g brašna tipa 0, 100 g integralnog brašna, 100 g smeđeg šećera, 50 ml ulja, 3 mrkve, 150 g sjeckanih ili prženih lješnjaka, pola čaše bademova mlijeka, 1 prstohvat cimeta, prstohvat vanilije u prahu, 1 čaša soka od mrkve, 100 g tamne čokolade, prašak za pecivo.


Priprema: U posudi pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i začine. Dodajte dovoljno ulja i soka od mrkve da dobijete glatko tijesto koje se lako miješa. Na kraju dodajte naribanu mrkvu i nasjeckane lješnjake. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Nakon što se kolač ohladi, narežite ga na kriške i poslužite s čokoladnim umakom pripremljenim kuhanjem 100 grama tamne čokolade na pari s pola čaše bademova mlijeka.


Foto: Pixabay


Mousse od jabuke


Sastojci za 4 osobe: 2 jabuke, 190 g mekog sira, 60 g šećera, 2 bjelanjka, 1 žličica cimeta, prstohvat soli.


Priprema: Izmiksajte jabuke dok ne dobijete pire. Meki sir pomiješajte s cimetom, pa dodajte pire od jabuka i šećer. Istucite bjelanjke dok ne postanu čvrsti i dodajte ih smjesi miješajući dok se svi sastojci potpuno ne sjedine. Smjesu ulijte u čaš


desert

Foto: iStock


e i stavite ih u hladnjak na sat vremena. Ukrasite bobičastim voćem, kriškama jabuke, mentom za okus i posipajte malo cimeta, te poslužite.