Foto: Pexels
Možete ih jesti kao prilog ili kao samostalno jelo
povezane vijesti
Sezona batata je zima i u to vrijeme ćete ga lako pronaći u trgovini.
S batatom možete pripremiti niz interesantnih jela, a mi vam predlažemo da isprobate lazanje sa batatom, špinatom i ricottom.
Sastojci:
- 12 listova lazanja
- 200 g ricotte
- 3 batata
- 2 mozzarelle
- 20 cl tekućeg vrhnja
- 20 g ribanog parmezana
- 2 šake svježeg špinata
- 1 vezica peršina
- 3 žlice maslinovog ulja
- 4 žlice pinjola
- 1 prstohvat muškatnog oraščića
Priprema: Operite, ogulite i narežite batat na kolutove. Kuhajte ih na pari 15 minuta dok se ne raspadnu.
Skuhajte jedan po jedan list lazanja u dosta slane vode. Vadite ih špatulom jedan po jedan, stavite na tanjur i pokapajte sa 1 žlicom ulja. Nastavite tako dok ne potrošite listove.
Vilicom zgnječite ricottu, dodajte već opran i centrifugiran špinat, a potom muškatni oraščić, ulje, sol i papar.
Operite i nasjeckajte peršin. Mozzarellu narežite na ploške.
Zagrijte pećnicu na 210°. Namastite posudu za pečenje i pripremite lazanje, na dno stavite sloj batata, zatim naizmjenično kuhano tijesto, sloj mješavine špinata i ricotte, pospite naribanim parmezanom i peršinom, te svaki sloj posolite i popaprite.
Pokrijte mozzarellom. Prelijte vrhnjem i pospite pinjolima.
Pecite u pećnici 30 minuta dok površina ne porumeni.
Ostavite da odstoji 5 minuta u ugašenoj pećnici prije posluživanja izravno u zdjeli za pečenje.