Nepogrešiv odabir

Sivi dani zovu na toplo jelo, kao što su njoki s domaćom marinarom

Lucija Sučić

Foto: iStock

Foto: iStock

Miris koji će se širiti kućom dok ga radite prizvati će sve za stol!

Pronašli smo recept za marinara umak koji vrlo je jednostavan za napraviti, i u kojem možete uživati uz svaku vrstu tjestenine.


U kombinaciji s njokima je nepogrešiv odabir, a miris koji će se širiti kućom dok ga radite prizvati će sve za stol!


U nastavku donosimo recept.


Sastojci


  • 1 velika konzerva cijelih pelata
  • 1 srednja glavica žutog luka, oguljena i prepolovljena
  • 2 velika češnja češnjaka, oguljena, ali ostavljena cijela
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žličica sušenog origana
  • prstohvat ljuskica crvene paprike (po želji)
  • sol, po ukusu
  • ribani parmezan (po želji)
  • paket njoka

Priprema


U srednjem loncu s debelim dnom pomiješajte rajčice (s njihovim sokom), prepolovljeni luk, režnjeve češnjaka, maslinovo ulje, origano i ljuskice crvene paprike (ako ih koristite).


Pustite da umak lagano kuha na srednje jakoj vatri, a zatim smanjite vatru i pustite da se umak lagano krčka oko 45 minuta ili dok kapljice ulja ne isplivaju s rajčica.


Povremeno promiješajte i kuhačom zgnječite rajčice o stijenku lonca nakon što se umak kuhao oko 15 minuta.


Maknite lonac s vatre i izvadite luk.


Vilicom zdrobite režnjeve češnjaka o stijenku lonca, a zatim zgnječeni češnjak umiješajte u umak. Učinite isto sa svim sitnim komadićima luka koje nađete.


Pomoću kuhače zdrobite rajčice po svom ukusu (po želji ovaj umak možete izmiksati i samostojećim mikserom).


Posolite po ukusu i poslužite toplo uz njoke koje ste prethodno skuhali prema uputama s pakiranja.


Ovaj umak možete čuvati poklopljen u hladnjaku do četiri dana, a zamrznut do 6 mjeseci.