Brzo su gotove i neodoljivo ukusne
povezane vijesti
Sirove slastice odlična su poslastica za ljeto! Osim što ne zahtijevaju uporabu tople pećnice, brzo su gotove, a u to su neodoljivo ukusne.
U nastavku donosimo tri zamamna recepta za deserte s bloga Prekratak dan koji će oduševiti vaše okusne pupoljke.
Sirova torta od kikirikija
Težina: jednostavno
Vrijeme: priprema 45 min, hlađenje nekoliko sati
Sastojci:
Biskvit:
● 1 šalica neslana kikirikija
● pola šalice datulja
● četvrtina šalice kakao praha
● 1 žlica meda ili javorovog sirup
Krema 1:
● 1 šalicu indijskih oraščića močiti preko noći ili 4-5 sati
● 3 žlice maslaca od kikirikija
● 3 žlice meda ili javorovog sirupa
● 5 žličica nezaslađenog bademovog mlijeka
Krema 2:
● 1 šalicu datulja natopiti na sat vremena
● četvrtina šalice vode ili mlijeka od badema
● 1 žličica ekstrakta vanilije
● prstohvat sol
● 2 žlice maslaca od kikirikija
Glazura:
● 2 reda čokolade s visokim postotkom kakaa
Priprema:
Za biskvit miksati kikiriki, datulje, kakao prah i med dok se ne dobijete tijesto, ako vam je pretvrdo dodajte žlicu ili dvije hladne vode. Staviti tijesto u mali kalup za torte koji ste obložili prozirnom folijom, promjera 18 cm. Ocijedite indijske oraščiće i stavite ih u miješalicu zajedno s maslacem od kikirikija, bademovim mlijekom i medom.
Miješajte 5-7 minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko biskvita i stavite u frižider. Ocijedite datulje i stavite ih u mikser zajedno s vanilijom, vodom, soli i maslacem od kikirikija. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Izvadite kalup iz frižidera i stavite sloj datulja na kremu od oraščića, zagladite i vratite u frižider. Rastopite čokoladu i prelijte preko torte te ukrasite kikirikijem. Tortu možete staviti u zamrzivač na sat, dva da vam je lakše rezati.
Sirova torta od malina
Težina: jednostavno
Vrijeme: 45 min, hlađenje nekoliko sati
Sastojci:
Biskvit:
● 1 i 1/2 šalice badema
● 10 datulja
● prstohvat soli
Krema:
● 200 g indijskih oraščića
● sok od 1 limuna
● šalica malina
● 1/2 šalice bademova ili kokosovog mlijeka
● 2/3 šalice kokosovog ulja (otopljenog)
● 3 žlice meda
● 1 žličica vanilin ekstrakta
Priprema: Indijske oraščiće potopiti u vodi barem 5 sati ili preko noći. Datulje također namočiti. Manji kalup obložiti prozirnom folijom. Bademe i datulje staviti u blender, dodati soli i izblendati. Ako je slučajno premrvičasto, dodati malo vode. Utisnuti u kalup biskvit. Za kremu pomiješati sve sastojke osim malina. Pola kreme kada se izmiksa staviti na biskvit, u ostatak dodati maline, izmiksati i preliti preko bijelog dijela. Ukrasiti po želji. Pustiti tortu preko noći da odstoji u hladnjaku. Voće možete koristiti prema sezoni.
Kocke s jagodama i kokosom
Težina: jednostavno
Vrijeme: 45 min, hlađenje
dva sata
Sastojci:
Prvi sloj:
● 2 šalice kokosovog
brašna (mrvice)
● 1/4 šalice rastopljenog kokosovog ulja
● 3 žlice ječmenog slada
Drugi sloj:
● 2 šalice narezanih jagoda
Treći sloj:
● 1 šalica čokolade s visokim postotkom kakaa
● žlica kokosovog ulja
Priprema: Za prvi sloj izmiješajte sastojke i utisnite u kalup. Veličinu odaberite sami, ovisno koliko visoke želite da budu kocke. Zatim složite jagode. Čokoladu s uljem otopite i premažite kolač. Pospite mrvicama kokosa i stavite na hlađenje, najmanje dva sata.