Bez tople pećnice

Sirovo? Zašto ne! Donosimo tri neodoljiva recepta za ljetne slastice

Ingrid Periša

Brzo su gotove i neodoljivo ukusne

Sirove slastice odlična su poslastica za ljeto! Osim što ne zahtijevaju uporabu tople pećnice, brzo su gotove, a u to su neodoljivo ukusne.


U nastavku donosimo tri zamamna recepta za deserte s bloga Prekratak dan koji će oduševiti vaše okusne pupoljke.


Sirova torta od kikirikija



Težina: jednostavno


Vrijeme: priprema 45 min, hlađenje nekoliko sati


Sastojci:


Biskvit:


● 1 šalica neslana kikirikija


● pola šalice datulja


● četvrtina šalice kakao praha


● 1 žlica meda ili javorovog sirup


Krema 1:


● 1 šalicu indijskih oraščića močiti preko noći ili 4-5 sati


● 3 žlice maslaca od kikirikija


● 3 žlice meda ili javorovog sirupa


● 5 žličica nezaslađenog bademovog mlijeka


Krema 2:


● 1 šalicu datulja natopiti na sat vremena


● četvrtina šalice vode ili mlijeka od badema


● 1 žličica ekstrakta vanilije


● prstohvat sol


● 2 žlice maslaca od kikirikija


Glazura:


● 2 reda čokolade s visokim postotkom kakaa


Priprema:


Za biskvit miksati kikiriki, datulje, kakao prah i med dok se ne dobijete tijesto, ako vam je pretvrdo dodajte žlicu ili dvije hladne vode. Staviti tijesto u mali kalup za torte koji ste obložili prozirnom folijom, promjera 18 cm. Ocijedite indijske oraščiće i stavite ih u miješalicu zajedno s maslacem od kikirikija, bademovim mlijekom i medom.


Miješajte 5-7 minuta dok ne dobijete glatku smjesu. Prelijte preko biskvita i stavite u frižider. Ocijedite datulje i stavite ih u mikser zajedno s vanilijom, vodom, soli i maslacem od kikirikija. Miješajte dok smjesa ne postane glatka. Izvadite kalup iz frižidera i stavite sloj datulja na kremu od oraščića, zagladite i vratite u frižider. Rastopite čokoladu i prelijte preko torte te ukrasite kikirikijem. Tortu možete staviti u zamrzivač na sat, dva da vam je lakše rezati.


Sirova torta od malina



Težina: jednostavno


Vrijeme: 45 min, hlađenje nekoliko sati


Sastojci:


Biskvit:


● 1 i 1/2 šalice badema


● 10 datulja


● prstohvat soli


Krema:


● 200 g indijskih oraščića


● sok od 1 limuna


● šalica malina


● 1/2 šalice bademova ili kokosovog mlijeka


● 2/3 šalice kokosovog ulja (otopljenog)


● 3 žlice meda


● 1 žličica vanilin ekstrakta


Priprema: Indijske oraščiće potopiti u vodi barem 5 sati ili preko noći. Datulje također namočiti. Manji kalup obložiti prozirnom folijom. Bademe i datulje staviti u blender, dodati soli i izblendati. Ako je slučajno premrvičasto, dodati malo vode. Utisnuti u kalup biskvit. Za kremu pomiješati sve sastojke osim malina. Pola kreme kada se izmiksa staviti na biskvit, u ostatak dodati maline, izmiksati i preliti preko bijelog dijela. Ukrasiti po želji. Pustiti tortu preko noći da odstoji u hladnjaku. Voće možete koristiti prema sezoni.


Kocke s jagodama i kokosom



Težina: jednostavno


Vrijeme: 45 min, hlađenje
dva sata


Sastojci:


Prvi sloj:


● 2 šalice kokosovog
brašna (mrvice)


● 1/4 šalice rastopljenog kokosovog ulja


● 3 žlice ječmenog slada


Drugi sloj:


● 2 šalice narezanih jagoda


Treći sloj:


● 1 šalica čokolade s visokim postotkom kakaa


● žlica kokosovog ulja


Priprema: Za prvi sloj izmiješajte sastojke i utisnite u kalup. Veličinu odaberite sami, ovisno koliko visoke želite da budu kocke. Zatim složite jagode. Čokoladu s uljem otopite i premažite kolač. Pospite mrvicama kokosa i stavite na hlađenje, najmanje dva sata.