FOTO: iStock
Priuštite si dašak Italije u ove vrele dane
povezane vijesti
Farfalle, fusilli, linguine – sami nazivi raznih vrsta i oblika talijanske tjestenine zvuče kao romantična pjesma uz koju sanjate o sljedećem odmoru u Italiji.
Jedno je sigurno: tjestenina uvijek zadovoljava svakog gurmana. Ali čak i među ljubiteljima tjestenine postoje faze u kojima se zasite klasičnog zelenog pesta i umaka od rajčice.
Onda treba malo raznolikosti i inspiracije. Što kažete na svježe povrće i hrskave pinjole, prelivene sa svježim kozjim sirom?
Ovaj recept za mediteransku ljetnu tjesteninu može se izvrsno kombinirati s vama osobno omiljenom vrstom tjestenine.
Sastojci (za 2 osobe):
- 200 grama tjestenine
- 1/2 crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- 1 tikvica
- 10 koktel rajčica
- 1 šaka pinjola
- 2 žličice maslinovog ulja
- sol i papar
- 1 limun
- otprilike dvije grančice bosiljka
- 50 g svježeg kozjeg sira
Priprema:
Tjesteninu skuhajte al dente, ocijedite i stavite sa strane. Narežite luk na četvrtine i potom na tanke ploške. Zatim ogulite češnjak i narežite ga na sitne ploške. Tikvice operite i uzdužno narežite. Narežite rajčice na četvrtine ili osmine, ovisno o njihovoj veličini. Pinjole ispecite i ostavite sa strane.
Zagrijte maslinovo ulje i na njemu prodinstajte luk. Nakon što luk postane proziran, dodajte češnjak u tavu na oko minutu. Dodajte tikvice i kratko propirjajte. Tikvice mogu ostati malo hrskave. Dodajte rajčice i začinite solju i paprom. Ubacite tjesteninu i zagrijte uz miješanje.
Limun operite i sitno naribajte koricu. Bosiljak narežite na sitne trakice, a kozji sir izmrvite. Kad je tjestenina s povrćem vruća, poslužite s naribanom limunovom koricom, bosiljkom, kozjim sirom i pinjolima. Ako ne volite tikvice, patlidžan možete narezati na tanke ploške i popržiti umjesto njih.