Mediteranski špageti

Savršen brzi ručak koji će vas okusom odvesti do Italije!

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Malo špageta, pesta i šunke su sve što vam treba!

Svi znamo da je sol vrlo važan nutrijent za naš organizam, a posebno tijekom velikih vrućina koje trenutno doživljavamo. Pravilan unos soli ključan je za sprječavanje dehidracije, no potreban je oprez jer kronično konzumiranje previše soli izlaže vas riziku od visokog krvnog tlaka, edema i drugih bolesti.


Nutricionisti preporučuju odraslima da ne konzumiraju više od šest grama soli dnevno. Zato odaberite šunku koja ima manje soli.  Šunku možete savršeno iskombinirati s domaćim pestom od bosiljka i češnjaka, a evo kako!



Sastojci:


  • 100 g šunke u vlastitom soku
  • 40 g pinjola
  • 100 grama bosiljka
  • 2 češnja češnjaka
  • 125 ml maslinovog ulja
  • 75 g ribanog parmezana
  • svježe mljeveni papar
  • 1 prstohvat šećera
  • malo soka od limuna
  • 250 g mladog špinata
  • 300 g šarenih cherry rajčica
  • 400 grama špageta


Priprema:


Pinjole tostirajte u tavi dok ne porumene, a potom ih ostavite da se ohlade. Bosiljak operite, osušite i otkinite listove. Nekoliko listova stavite sa strane za ukrašavanje.


Češnjak ogulite i narežite na sitne kockice, a zatim bosiljak, češnjak, pinjole i maslinovo ulje stavite u zdjelu za miješanje i sitno ispasirajte stapnim mikserom. Umiješajte tri četvrtine parmezana i začinite paprom, šećerom i malo limunova soka. Nakon toga očistite, operite i osušite špinat te operite i prepolovite cherry rajčice.


Skuhajte špagete u kipućoj slanoj vodi prema uputama na pakiranju. Ploške šunke narežite na manje komadiće. Ocijeđenu tjesteninu stavite u tavu te pomiješajte s malo pesta, špinata, rajčice i šunke, rasporedite na tanjure i poslužite s preostalim parmezanom.


Vaša talijanska gozba je gotova i spremna za konzumaciju, dobar tek!