Foto: iStock
Super je stvar kod ovog recepta što su to sve sastojci koje već zasigurno imate kod kuće
povezane vijesti
Ako uživate u svježe odrezanom cvijeću ili ste na poklon primili divan buket, životni vijek možete im produljiti hranom za cvijeće.
Hrana za cvijeće osigurava bitne hranjive tvari i pomaže u sprječavanju rasta bakterija, omogućujući vašem buketiću cvijeća da ostane svježe i zdravo – bez da već drugog dana uvene.
Super je stvar kod ovog recepta što su to sve sastojci koje već zasigurno imate kod kuće.
Jedan od njih je šećer, a upravo glukoza biljkama služi kao izvor energije i daje odrezanom cvijeću hranjive tvari.
Drugi je bijeli ocat, koji održava optimalnu razinu pH cvijeća i vode.
Važna je priprema
Prije nego što vašem cvijeću date hranu u vidu dodatka vodi čiji recept donosimo u nastavku, pripremite vazu u kojoj ćete držati cvijeće tako što ćete ju temeljito očistiti.
Operite ju toplom vodom i sapunicom te dobro isperite kako na stjenkama ne bi ostale bakterije.
Prije nego što svoje cvijeće posložite u vazu, odrežite oko dva i pol centimetra dna svake stabljike pod kutom od 45 stupnjeva. To će stvoriti svježi rez i poboljšati upijanje vode.
Sastojci
Za izradu hrane za cvijeće biti će vam potrebno:
- 2 žlice bijelog octa
- 2 žlice šećera
- 1 litra tople vode
Priprema
U mjerici ili maloj posudi pomiješajte toplu vodu, bijeli ocat i šećer te miješajte dok se šećer u potpunosti ne otopi.
Ulijte mješavinu u čistu vazu i pobrinite se da je čitave otopine dovoljno tako da su stabljike potopljene, ali da se otopina ne prelijeva iz vaze.
Stavite svježe obrezano cvijeće u vazu s pripremljenom otopinom.
Pronađite prikladno mjesto za buket, što znači da biste trebali izbjegavati mjesto s izravnom sunčevom svjetlosti, velikom toplinom ili propuhom, jer ti čimbenici mogu skratiti životni vijek rezanog cvijeća.
Svaka dva do tri dana ispraznite vazu, bacite staru otopinu hrane za cvijeće i temeljito isperite vazu. Pripremite svježu količinu hrane za cvijeće prema istom receptu i vratite cvijeće u vazu s novom otopinom.