FOTO/MATEA SMOLČIĆ SENČAR
Cijeli proces od prvog dogovora do izlaska iz tiska je trajao godinu dana
povezane vijesti
Jednu od najljepših kazališnih, filmskih i televizijskih glumica u Hrvatskoj, Sanju Vejnović, gledali smo u brojnim serijama i filmovima te na daskama što život znače. Simpatije brojnih gledatelja osvojila je i ulogom Milice Mamić u seriji »Kud puklo da puklo«. No ovoga puta povod za razgovor s njom nije bila glumačka uloga, već kuharica »Iz moje kuhinje, s ljubavlju« koja je ovih dana privukla pažnju gastropublike i javnosti. Glumica nam je ispričala kako je nastala njezina kuharica te otkrila tko je najzaslužniji što dobro kuha, kao i to da ima ambiciju realizirati kulinarski show za koji je već napisala koncept.
Jednogodišnji proces
Prvo je pitanje vezano za ideju da napišete kuharicu. U obitelji i među prijateljima poznati ste i kao vrhunska kuharica. Je li to bio jedan od glavnih razloga da svoje kulinarske »tajne« podijelite s javnošću?
– Poticaj je došao od mog dobrog prijatelja, izdavačkog urednika Zorana Maljkovića, koji je imao prilike kušati moja jela. On mi je predložio izdavanje kuharice još prije nekoliko godina, ali tada nisam imala vremena jer sam puno radila. U vrijeme pandemije COVID-19 nažalost nije bilo puno posla pa sam slobodno vrijeme odlučila iskoristiti na još jedan kreativan način, kao što je pisanje kuharice.
Kako se odvijalo pisanje kuharice, koliko je vremena trajalo, kako ste prikupljali recepte i jeste li se koristili nekim receptima svoje bake i mame?
– Cijeli proces od prvog dogovora do izlaska iz tiska je trajao godinu dana. Samo pisanje recepata i fotografiranje jela smo radili šest mjeseci. Od mnogo recepata koje sam skupila, izmislila ili modificirala u svom dugom kuharskom stažu od 40 godina, prvo sam napravila izbor onih koje bih htjela uvrstiti u kuharicu. Zatim sam smišljala koncept same kuharice i poglavlja koja se razlikuju od brojnih kuharica koje sam imala prilike vidjeti. Recepti su kombinacija mamine, tatine i bakine kuhinje, onih koje sam sama kreirala ili koje sam dobila od nekih chefova restorana koji su sa mnom podijelili svoje tajne.
Sretni kušači
Nije nimalo jednostavno napraviti dobru fotografiju nekog jela. Vaš suprug je zaslužan za fotografije vaših delicija. Kako se odvijala ta vaša poslovna suradnja i u kojoj ste mu se mjeri »miješali« u posao?
– Goran i ja smo se prvo kao pravi štreberi, početnici, educirali gledajući i čitajući brojne knjige koje se bave fotografiranjem hrane. Kako već godinama pratim brojne društvene stranice food blogera i food photography, upoznata sam s trendovima u fotografiranju i prezentiranju hrane, otkuda sam crpila i brojne inspiracije za naše fotografije. Bila sam zadužena za izgled kadra fotogafije u smislu odabira podloge, posuđa i dizajna jela i svega što se nalazi na fotki. Goran je odabirao kutove, objektive i svjetlo te kasnije obrađivao odabrane fotke.
Tko je najviše uživao u vašim jelima nakon fotografiranja?
– Kako se svako jelo fotografira najmanje nekoliko sati, a neka jela koja se trebaju jesti topla, poput rižota, više nisu bila toliko fina, onda bismo ih Goran i ja pojeli jer smo bili gladni nakon pet sati fotkanja. Dok su kušači brojnih kolača i torti uglavnom bili naša kći Marta Eva i naši prijatelji.
Nećak Teo
Kad prvi put napravite neko novo jelo i upustite se u kulinarski eksperiment, osim što ga vi kušate, komu pripada čast ili »hrabrost«, da se malo našalimo, da ga prvi isproba i ocijeni?
– Prvi put su uvijek to moji ukućani. Ako je jelo uspjelo, onda ga ponavljam za širu familiju i prijatelje. Jedan od iskrenih kušača je i moj nećak Teo koji ima 12 godina, ali je pravi mali gurman. Ako on kaže da mu nekog začina ima previše ili premalo, poslušam ga jer je uvijek u pravu.
Kako stojite u pogledu kulinarskih natjecanja? Predstavlja li vam to izazov?
– Prije nekoliko godina sam se natjecala u Celebrity masterchefu Nove TV. Došla sam do polufinala kad sam se razboljela, dobila sam upalu pluća i nisam se mogla dalje natjecati.
Svježe namirnice
S koliko ste godina skuhali samostalno svoj prvi ručak?
– Ne sjećam se.
Jesu li vas mama i baka naučile kuhati i prenijele na vas ljubav prema spravljanju finih jela?
– Mama i tata su bili izvrsni kuhari tako da sam od njih naučila neke finese i različite pristupe kuhanju.
Nije jednostavno svaki dan biti kreativan i prirediti ručak i večeru koji će biti ukusni ali i zdravi. Kako vi izlazite na kraj s tim »problemom«?
– Sve počinje odabirom namirnica koje moraju biti svježe. Dakle, prvo odlazim na tržnicu gdje imam dobru logistiku: svoje kumice, ribarice, mesare. Što taj dan kupim, od toga kreiram ručak.
Za svakog ponešto
Vaši su kolači posebno hvaljeni. Imate li ambicije jednog dana upustiti se u slastičarske vode ili neku vrstu »slatkog kateringa«?
– Kolači su moja strast. Volim ih raditi po isprobanim receptima, modificiranim ili svojim. Moja je ambicija imati svoj kulinarski show i upravo sam napisala koncept svog showa. Nadam se da ću ga i ostvariti.
Za kraj nam otkrijte što sve možemo očekivati u vašoj kuharici i može li biti od pomoći početnicima?
– Knjiga je podijeljena na dva glavna poglavlja – slano i slatko. Slani dio počinje s juhama kao obrocima, salatama kao obrocima, zatim se nižu poglavlja: variva, tjestenina, njoki, slano prhko tijesto, rižota, složenci, meso, riba… Slatki dio sadrži poglavlja: slatko prhko tijesto, torte, kolači i kolačići. Sadrži 145 recepata. Za svakoga ponešto; niskokalorični obroci za one koji su u režimu mršavljenja, vegetarijanska jela, mesna i fini slatkiši za ljubitelje kolača. Recepte sam pisala pažljivo objašnjavajući sve faze pripreme, ulazeći u detalje kako bi i početnik mogao uspješno skuhati po mojim receptima. Na kraju knjige se nalazi i leksikon kulinarskih pojmova koji se nalaze u mojoj kuharici i u mnogim drugim receptima, a koji itekako može biti od pomoći kuharima početnicima.