Foto: iStock
Još jedna genijalna stvar je ta da ih je vrlo jednostavno za napraviti, te su brzo gotovi
povezane vijesti
Mnogima kad je u pitanju batat njoki nisu prva zamisao, no ovi njoki spadaju u kategoriju zdrave i ukusne hrane te idealno pašu uz različite umake, bilo kao dodatak ili samostalno jelo.
Još jedna genijalna stvar je ta da ih je vrlo jednostavno za napraviti, a sve potrebno od sastojaka su slatki krumpir (batat), brašno i sol.
Ako ste raspoloženi za probavanje novih umaka, topla preporuka je umak od maslaca i kadulje.
Sastojci
Za četiri porcije njoka:
- 900 grama batata
- 250 g višenamjenskog brašna
- 2 žličice soli
Za umak:
- 30 listića kadulje
- 25 g maslaca
- crni papar po ukusu
Priprema
Batat izbodite vilicom i stavite ga u mikrovalnu od 7 do 10 minuta dok ne omekša. Nakon toga, prerežite batat na pola, izdubite ga i ‘meso’ batata stavite u veću zdjelu.
Izgnječite ga vilicom dok je još vruć, te u zdjelu dodajte brašno i sol, te sve izmiješajte kako bi se sastojci sjedinili.
Kada se tijesto formira prebacite ga na dasku za rezanje i mijesite minutu kako biste bili sigurni da su se krumpir i brašno dobro sjedinili. Po potrebi dodajte još brašna. Nemojte previše mijesiti!
Izrežite tijesto na četiri dijela, a zatim svaki dio razvaljajte u zmijicu te izrežite njoke. Dok ih režete, po radnoj površini prospite malo brašna kako se njoki ne bi lijepili. Njoke skuhajte u većem loncu (znati ćete da su gotovi kada isplivaju na površinu).
Dok se kuhaju, ili pred sam kraj kuhanja, u velikoj tavi rastopite maslac i na njemu popržite listiće svježe kadulje nekoliko minuta. Potom u tavu ubacite njoke kako bi se sjedinili s umakom, te nakon što ih poslužite pospite svježim paprom, a možete dodati i malo parmezana!