Foto: iStock
Vrhunac je preljev s daškom meda
povezane vijesti
Možda će vam salata od jabuka i oraha na prvu zvučati neobično i pomalo avangardno, no dajte joj šansu!
Nikom nije naškodilo malo dekadencije na tanjuru, a okusi se u ovoj salati odlično nadopunjuju a uz to je veoma uravnotežen obrok. Bogatstvo tekstura i okusa su ono što ovu salatu čini posebnom, a vrhunac je preljev s daškom meda.
Ovaj recept inače potječe iz američke kuhinje, a u cijelosti ga donosimo u nastavku teksta.
Sastojci
Za bazu:
- 1 veća glavica zelene salate
- 1 srednja jabuka, bez jezgre i tanko narezana
- 40 g sitno nasjeckanog crvenog luka
- 90 g prženih i grubo nasjeckanih polovica oraha
- 50 g izmrvljenog feta sira
Za vinaigrette:
- 80 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 2 žlice balzamičnog octa
- 1 žlica senfa
- 2 žličice meda
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
Prvo pripremite vinaigrette tako da u maloj posudi pomiješajte maslinovo ulje, balzamični ocat, senf i med dok se ne sjedine. Začinite solju i paprom po ukusu.
Zatim u velikoj zdjeli pomiješajte zelenu salatu, jabuke, crveni luk, orahe i feta sir. Prelijte željenom količinom vinaigrettea i odmah poslužite.
Ostatak vinaigretta možete čuvati u hladnjaku u hermetički zatvorenoj posudi najmanje tjedan dana, piše Little Broken.