Foto: Mateo Levak
"Inspiracija za menu je uvijek tu kada je riječ o dobrim namirnicama prateći njihovu hipersezonalnost", kazala je mlada chefica koja je u subotu na tanjure donijela pravu jesensku rapsodiju okusa.
povezane vijesti
Sabbia restaurant, pizzeria & bar nastavlja serijal posebnih gourmet dining experiencea, a protekle su subote brojni gosti uživali u jelima s potpisom popularne chefice Katarine Vrenc.
Trenutno chefica u zagrebačkom Sopalu, rodom s Kvarnera, mlada nada hrvatske gastro scene pritom je i majka koja balansira privatan i poslovan život pa će vam kroz smijeh reći da su joj zato podočnjaci zaštitni znak.
“Radni dan mi započinje rano ujutro i traje do kasno u noć. Ujutro se bavim nabavom, sastancima i pripremom, a popodne radim u servisu. Imam divan tim mladih ljudi bez koji sve ovo što radimo ne bi funkcioniralo.
Uskladiti karijeru u ugostiteljstvu i privatan život je veliki izazov, pogotovo sa djetetom i nećemo se lagati – bude teško i naporno. Zato su podočnjaci moj zaštitni znak”, nasmijala se chefica Vrenc.
Lajtmotiv njezina subotnjeg menija za Sabbiju gdje je gostovala u ciklusu gourmet dining experiencea, bio je “Mare e monti“, a chefica nam je pojasnila da je riječ o sezonskim namirnicama.
Svaki menu kreiran je iz namirnica koje može dobiti dok im traje sezona čime svaka od njih postaje inspiracija za novo jelo.
“Inspiracija za menu je uvijek tu kada je riječ o dobrim namirnicama prateći njihovu hipersezonalnost. Na placu, u šumi ili vrtu nekog od proizvođača uvijek dobijem milijun ideja.
Mislim da je lijepo ne imati sve dostupno 365 dana u godini. Na takav način jedem i razmišljam kada stvaram nova jela“, kazala je mlada chefica koja je u subotu na tanjure Sabbije donijela pravu rapsodiju okusa.
Ljubav prema hrani utkana u svaki tanjur
Njezina filozofija ne čudi s obzirom na to da će, ako je pitate kao što smo je pitali mi, kroz smijeh odgovoriti da se njezina ljubav prema kuhanju rodila iz ljubavi prema jedenju. I vidi se to iz svakog tanjura koji je poslužen u subotu; od same ideje do prezentacije, chefica Vrenc kuha svim srcem.
“U vrijeme studija nisam imala ideju baviti se kuharstvom no prvim ulaskom u profesionalnu kuhinju donijela sam odluku da bas to želim raditi”, kazala nam je. Njezina odluka odvela ju je u kuhinje brojnih restorana, a jedno se vrijeme povukla sa domaće gastro scene i otišla u private chefing.
“Private cheffing funkcionira potpuno drukčije od restorana. Radiš sam i cijela odgovornost je samo na tebi. To je bilo iznimno lijepo iskustvo jer sam imala priliku puno putovati no voditi restoran je ipak uloga koja mi više odgovara”, komentira Vrenc koja će od najvažnijih lekcija što ih je naučila kroz karijeru, kazati da je ugostiteljstvo vrlo kompleksna tema.
“I dalje učim no jedna od najvažnijih lekcija je timski rad. Ne postoji ideja snažnija od tima koji ju može vidjeti i izvesti do kraja”, zaključuje i pritom svim mladim kuharima i kuharicama savjetuje upornost, posvećenost radu i konstantno učenje kojim će sigurno postići rezultate.
Prvo koje je chefica Vrenc osmislila za poseban gourmet dining experience bilo je jelo prožimano okusom dimljene skuše na drvu divlje trešnje, stvarajući nevjerojatno moćnu kombinaciju praćenu slatko ukiseljenom ciklom, sokom od laktofermentirane cikle u sirutki uz dressing na bazi maslinovog ulja i limete, a posebnu notu dala je crna rotkva u dresingu uz kremu od kestena.
Ništa manje atraktivna nije bili niti tjestenina “fregola sarda” (vrsta tjestenine sa Sardinije) uz ragu od gljiva, sotirane grillane bukovače i prah od vrganja.
Koketiranje tehnikama japanske kuhinje
Poznavatelji će primijetiti da Vrenc ne odskače od karakterističnih i poznatih namirnica.
“Jako volim tradicionalne okuse koji su obilježili moje djetinjstvo no isto tako i neke druge internacionalne kuhinje, najviše japansku. U svojim jelima često koketiram tehnikama upravo japanske kuhinje.
Kuhanje ne poznaje granice no isto tako držim do toga da moramo poštovati i cijeniti vlastito nasljeđe”, komentira naša opažanja.
Naklonost okusima zavičaja
Gosti su u nastavku večere uživali i u raskošnom okusu kreme od čičoke uz čips od kelja te redukciju umaka od osso bucca dok je za desert poslužena “Istarska supa”.
Riječ je o kombinaciji fritula punjenih kremom od fermentiranog češnjaka uz redukciju terana sa crnom paprom te posip od šećera sa ugljenom gdje je chefica Vrenc još jednom pokazala naklonost okusima zavičaja. Njezina je obitelj, naime, iz Muna.
Znamo da joj je jedna od želja otvoriti vlastiti restoran pa smo upitali hoće li Mune ili naš kvarnerski dio postati bogatiji za još jedno gastro mjesto.
“Tako je. Za sada je to samo želja no planovi za povratak na Kvarner ili u Istru su tu!”, odgovorila nam je kroz smijeh.
Nakon gastro vizije Katarine Vrenc, 25.11. u Sabbiu dolazi Saša Began, chef proglašen kuharom godine 2022. u Hrvatskoj, što će biti prilika koja se ne propušta!
__
Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Sabbia.