Začinjen lovorom

S porilukom i krumpirom pripremite ukusan gratin: ovo neodoljivo jelo će se svidjeti svima

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Uživajte u mekoj sredini i hrskavoj korici

Kremasto i brzo jelo, jednostavno za pripremu i stavljanje na stol kao prilog, ali i kao glavno jelo lagane i ukusne večere koja, zahvaljujući nježnom, a istovremeno čvrstom okusu poriluka, uljepšava ono što na prvi se pogled može činiti kao jednostavan flan od krumpira.


Obogaćeno lovorom i češnjakom, ovo jelo mogu pripremiti i oni koji su iz prehrane izbacili namirnice životinjskog podrijetla, koristeći biljno vrhnje, sojino mlijeko i izbacivši parmezan.


Sastojci (4 osobe):


  • 1 staklenka vrhnja
  • 150 ml mlijeka
  • 1 češanj protisnutog češnjaka
  • 1 list lovora
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 1 kg oguljenog i tanko narezanog krumpira
  • 2 poriluka oprati i narezati na ploške
  • 80g ribanog parmezana
  • sol

Priprema: Vrhnje i mlijeko stavite u tavu na laganu vatru pa dodajte češnjak i lovor. Dobro promiješajte i pustite da zavrije.


Maknite tavu s vatre, poklopite i ostavite da odstoji.


Uključite pećnicu i zagrijte je na 180°. Namastite posudu i na dno posložite krumpir i poriluk u ravnomjernom sloju.


Potom vrh lagano prelijte mješavinom vrhnja i mlijeka. Dodajte prstohvat soli.


Pospite površinu parmezanom i zapecite.


Neka se peče oko 40 minuta.


Kad je gotovo, ostavite jelo da se ohladi i poslužite uz dobro domaće i sezonsko crno vino.