Foto: Pixabay
Uživajte u mekoj sredini i hrskavoj korici
povezane vijesti
Kremasto i brzo jelo, jednostavno za pripremu i stavljanje na stol kao prilog, ali i kao glavno jelo lagane i ukusne večere koja, zahvaljujući nježnom, a istovremeno čvrstom okusu poriluka, uljepšava ono što na prvi se pogled može činiti kao jednostavan flan od krumpira.
Obogaćeno lovorom i češnjakom, ovo jelo mogu pripremiti i oni koji su iz prehrane izbacili namirnice životinjskog podrijetla, koristeći biljno vrhnje, sojino mlijeko i izbacivši parmezan.
Sastojci (4 osobe):
- 1 staklenka vrhnja
- 150 ml mlijeka
- 1 češanj protisnutog češnjaka
- 1 list lovora
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 1 kg oguljenog i tanko narezanog krumpira
- 2 poriluka oprati i narezati na ploške
- 80g ribanog parmezana
- sol
Priprema: Vrhnje i mlijeko stavite u tavu na laganu vatru pa dodajte češnjak i lovor. Dobro promiješajte i pustite da zavrije.
Maknite tavu s vatre, poklopite i ostavite da odstoji.
Uključite pećnicu i zagrijte je na 180°. Namastite posudu i na dno posložite krumpir i poriluk u ravnomjernom sloju.
Potom vrh lagano prelijte mješavinom vrhnja i mlijeka. Dodajte prstohvat soli.
Pospite površinu parmezanom i zapecite.
Neka se peče oko 40 minuta.
Kad je gotovo, ostavite jelo da se ohladi i poslužite uz dobro domaće i sezonsko crno vino.