Bogat kalcijem

Ružičasti papar osim što djeluje protiv bolova, djeluje i kao prirodni insekticid

Šarlota Brnčić

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Razlikuje se od crnog papra i njegovo eterično ulje ima bezbrojna svojstva

Budući da je tonik i stimulans, može pospješiti probavu, ali se također koristi kao sredstvo protiv bolova u slučaju zubobolje i čireva u ustima.


U Urugvaju se također koristi za kontrolu plodnosti. U Europi je ružičasti papar poznat prije svega kao insekticid i antimikotik.


Dapače nije ga teško pronaći u nekim prirodnim repelentima, namijenjenim kućnim ljubimcima.


U popularnoj kulturi Latinske Amerike koristi se za ublažavanje menstrualnih i reumatskih bolova, za jačanje imunološkog sustava i kao pomoć pri prehrani.


Zbog svog aromatičnog okusa, vrlo sličnog okusu bobica kleke, koristi se za davanje pečata najfinijim jelima.


Naime, pogodan je za obogaćivanje priloga, juha, rižota i ribljih jela. Jako dobro ide uz kremu od poriluka, krumpira i komorača s indijskim oraščićima i tostiranim kruhom


Može se dodati i salatama, voćnim salatama, slasticama i svježim sirevima.


U Ekvadoru se koristi za aromatiziranje likera i octa, dok se u Čileu koristi za aromatiziranje vina.


Ako se lako ljušti među prstima, to znači da su bobice svježe. Ružičasti papar najbolje je uživati ​​sirov, no može se i namočiti u bijelom vinu i dodati na kraju kuhanja.


Samljeven zajedno s kimom, crnim paprom i majčinom dušicom, ovaj papar izvrsno ide uz sabljarku.


Kontraindikacije


Ružičasti papar je dijetetska namirnica, bogata kalcijem, fosforom i kalijem.


Među najjačim je afrodizijačkim začinima, no preporučljivo je ne pretjerivati ​​jer bi bio otrovan.


Ne smiju ga konzumirati oni koji pate od gastrointestinalnih problema.