Foto: Pixabay
Razlikuje se od crnog papra i njegovo eterično ulje ima bezbrojna svojstva
povezane vijesti
Budući da je tonik i stimulans, može pospješiti probavu, ali se također koristi kao sredstvo protiv bolova u slučaju zubobolje i čireva u ustima.
U Urugvaju se također koristi za kontrolu plodnosti. U Europi je ružičasti papar poznat prije svega kao insekticid i antimikotik.
Dapače nije ga teško pronaći u nekim prirodnim repelentima, namijenjenim kućnim ljubimcima.
U popularnoj kulturi Latinske Amerike koristi se za ublažavanje menstrualnih i reumatskih bolova, za jačanje imunološkog sustava i kao pomoć pri prehrani.
Zbog svog aromatičnog okusa, vrlo sličnog okusu bobica kleke, koristi se za davanje pečata najfinijim jelima.
Naime, pogodan je za obogaćivanje priloga, juha, rižota i ribljih jela. Jako dobro ide uz kremu od poriluka, krumpira i komorača s indijskim oraščićima i tostiranim kruhom
Može se dodati i salatama, voćnim salatama, slasticama i svježim sirevima.
U Ekvadoru se koristi za aromatiziranje likera i octa, dok se u Čileu koristi za aromatiziranje vina.
Ako se lako ljušti među prstima, to znači da su bobice svježe. Ružičasti papar najbolje je uživati sirov, no može se i namočiti u bijelom vinu i dodati na kraju kuhanja.
Samljeven zajedno s kimom, crnim paprom i majčinom dušicom, ovaj papar izvrsno ide uz sabljarku.
Kontraindikacije
Ružičasti papar je dijetetska namirnica, bogata kalcijem, fosforom i kalijem.
Među najjačim je afrodizijačkim začinima, no preporučljivo je ne pretjerivati jer bi bio otrovan.
Ne smiju ga konzumirati oni koji pate od gastrointestinalnih problema.