Pomalo neobično

Rižoto s jagodama nije bez razloga klasik u talijanskoj kuhinji

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Vjerujemo da ste ovaj članak otvorili s jednom obrvom u zraku...

Vjerujemo da ste ovaj članak otvorili s jednom obrvom u zraku, no vjerujte, ovo neće biti “slatki rižoto”!


Rižoto od jagoda priznajemo, neobičan je spoj na prvu, ali nećete znati o čemu pričamo dok ga ne isprobate sami. Svjež, ukusan i vrlo jednostavan za napraviti, ne nalazi se bez razloga već dugo vremena u talijanskim kuharicama.


U nastavku donosimo recept!


Sastojci


  • 320 g riže carnaroli
  • 60 g bijelog vina
  • 900 g povrtnog temeljca
  • 1 ljutika
  • 20 g maslinova ulja
  • 40 g maslaca
  • 80 g tvrdog kozjeg sira
  • 250 g jagoda
  • sol

Priprema


Ukoliko nemate povrtni temeljac, pripremite ga. U litri vode skuhati mrkvu, malo korijena celera, jednu rajčicu i jednu kapulu. Kada je temeljac gotov krenite s pripremom rižota. Na maslinovom ulju popržiti nasjeckanu ljutiku, a nakon 5 minuta dodati rižu.


Treba je »tostirati« od 2 do 3 minute, a zatim podliti bijelim vinom. Kada alkohol ispari postupno dodati povrtni temeljac. Svaki put treba pričekati da riža upije tekućinu, a tek onda dodati još. Pratiti upute za duljinu kuhanja na pakiranju.


Dok se riža kuha, jagode narezati na komadiće. Kada je riža gotova, dodati maslac i naribani kozji sir, mantekirati te na kraju umiješati jagode. Poslužiti odmah.