Foto: Pexels
Može li takva jednostavna namirnica doista ugroziti dijetu?
povezane vijesti
Riža je na drugom mjestu, nakon pšenice, među najkonzumiranijim i najcjenjenijim žitaricama u svijetu.
Velik dio ovog uspjeha može se pripisati njezinoj svestranosti: bezbroj varijanti dostupnih na tržištu omogućuje upotrebu riže i za topla i za hladna, ljetna i zimska jela kao što su rižoti, salate i još mnogo toga.
No smatra li se riža kaloričnom namirnicom? Morate znati da vam 100 g riže donosi oko 332 kalorije.
Korisna svojstva riže
Ono što rižu čini tako popularnom i konzumiranom žitaricom gotovo posvuda je to što je bez glutena, stoga je pogodna za celijakij , a istovremeno je bogata škrobom i ima malo natrija.
Pogledajmo glavna korisna svojstva:
- detoksikacijsko djelovanje na cijeli organizam
- diuretička svojstva korisna u borbi protiv bolesti bubrega ili hipertenzije
- adstringentna funkcija korisna u slučaju proljeva
- integralni tip olakšava apsorpciju šećera zahvaljujući prisutnosti vlakana
- zasićuje više od tjestenine jer nakon kuhanja povećava volumen
Riža deblja: istina ili laž?
Mnogi vjeruju da se od riže deblja više od tjestenine, no u stvarnosti, nutricionistički gledano, tjestenina je kaloričnija i bogatija lipidima i proteinima.
Naprotiv, riža je probavljivija i s višim indeksom sitosti, zbog čega često čujemo da je “lakša” od tjestenine.
Treba naglasiti da nijedna hrana ne deblja, pogotovo ako se uzima u pravim količinama.
Ovo pravilo vrijedi i za rižu, tako da možemo odgovoriti na glavno pitanje: riža vas ne deblja, a dobra je za vaše zdravlje!
Općenito, neka uvjerenja vezana uz konzumaciju ugljikohidrata za večerom krive ju za debljanje.
Kao i u svemu, količine čine razliku.
Pretjerivanje je uvijek nezdravo, ali osim toga bit će od temeljne važnosti odabrati pravi način kuhanja, najprikladnije kulinarske kombinacije.
Moći ćete uživati u riži bez ikakve grižnje savjesti.