Foto: Pixabay
Chinotto ima višestruku primjenu u kulinarstvu, kao i slastičarstvu
povezane vijesti
Chinotto, znanstvenog naziva Citrus myrtifolia, je biljka koja pripada obitelji Rutaceae, istoj onoj koja uključuje najčešće agrume poput naranči, limuna i grejpa.
To je malo zimzeleno drvo koje doseže najviše tri metra visine, tamnozelenih listova i izduženog oblika, nalik onima mirte, po čemu je vrsta i dobila ime.
Biljka daje okrugle plodove, nešto manje od mandarine, s naboranom i narančastozelenom korom.
Iako su vizualno dopadljivi, plodovi nisu prikladni za svježu potrošnju zbog gorkog i kiselkastog okusa.
Gdje smjestiti chinotto
Biljka chinotto voli sunce i umjerenu klimu, ali se također može uzgajati u drugim regijama, sve dok je zajamčena odgovarajuća izloženost sunčevoj svjetlosti.
Chinotto posebno trpi hladnoću, pa ga je neophodno zaštititi od zimskih mrazeva.
Ako se uzgaja u posudi, moguće ju je tijekom hladnijih mjeseci premjestiti u zatvorene prostore, pri čemu treba paziti da je smjestite na svijetlo i dobro prozračeno mjesto.
Koje tlo koristiti
Idealno tlo za uzgoj chinotta mora biti dobro drenirano i bogato organskim tvarima.
Preporuča se koristiti supstrat sastavljen od plodne zemlje, pijeska i treseta u jednakim dijelovima.
Ova mješavina omogućuje korijenju disanje i smanjuje rizik od stagnacije vode, što može uzrokovati probleme s truljenjem korijena.
U slučaju uzgoja u posudama, neophodno je pripremiti sloj ekspandirane gline ili šljunka na dno posude kako bi se olakšala drenaža vode.
Kako uzgajati chinotto u posudama
Praktičan je izbor za one koji žive u gradu ili u područjima gdje klima nije pogodna za uzgoj na otvorenom.
Posuda mora biti odgovarajuće veličine, minimalnog promjera 40 cm kako bi se korijenje moglo slobodno razvijati.
Važno je presaditi biljku svake 2-3 godine, zamjenjujući iscrpljeni supstrat svježim, hranjivim tlom.
Preko zime biljku treba premjestiti u zaštićeno mjesto, dok se ljeti može staviti na otvoreno, po mogućnosti na dobro osunčan prostor.
Zalijevanje
Chinotto treba dobro zalijevanje, posebno u ljetnim mjesecima, kada intenzivna vrućina može uzrokovati dehidraciju biljke.
Kao i uvijek, morat ćete izbjegavati stagnaciju vode, što može ugroziti zdravlje korijena.
Preporučljivo je zalijevati biljku rano ujutro ili na zalasku sunca, izbjegavajući vlaženje lišća, koje bi moglo razviti gljivične bolesti.
Tijekom zime zalijevanje treba smanjiti, jer biljka ulazi u stanje poluvegetativnog mirovanja.
Chinotto liker
Najpoznatiji je liker chinotto koji se uglavnom proizvodi u Liguriji.
Ovaj liker dobiven maceracijom voća u alkoholu, snažnog je i aromatičnog okusa, gorkih nota koje ga čine idealnim kao digestiv nakon jela.
Često poslužen hladan ili s ledom, chinotto liker je piće koje sadrži mirise i okuse Mediterana.