Istina ili laž

Riješimo dilemu: deblja li krumpir i kako ga jesti, a da ne pokvarite liniju

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Nijedna hrana vas ne deblja ako se pravilno skuha i jede umjereno

Kada je riječ o hrani koja deblja, lako je upasti u klišeje. Krumpir, primjerice, u nekim receptima može biti masniji, ali to ne znači da ga treba isključiti bez obzira na vašu svakodnevnu prehranu.


Jeste li znali da mnoge namirnice za koje mislite da su zdrave i dijetalne zapravo kriju iznenađenja i mogu vas udebljati?


Oni koji su na dijeti, a vole jesti krumpir, imaju tisuću problema. Mogu li napraviti pire, krokete ili knedle. Ispeći ih u pećnici s malo ulja?


Nijedna hrana ne uzrokuje debljanje ako se pravilno skuha i jede u umjerenim količinama.


Jedenje kuhanog krumpira s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja, smanjuje sposobnost ugljikohidrata sadržanih u hrani da podignu šećer u krvi ili glikemijski indeks škroba.


Na taj način nema brze proizvodnje inzulina, hormona koji može izazvati debljanje, početak dijabetesa i visok kolesterol.


U kombinaciji sa svježim povrćem i s malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja bogatog omega 9, krumpir vas ne deblja, a štoviše, masne kiseline u ekstra djevičanskom maslinovom ulju povećavaju osjećaj sitosti.


No, bolje ih je ne povezivati ​​s drugim ugljikohidratima koji se brzo apsorbiraju, poput tjestenine i kruha.


Kada ih radite u pećnici, kalorije se malo povećavaju, a još više u kroketima od krumpira.


Kroketi su ukusni, ali tijekom kuhanja upiju ulje pa su malo teži i kaloričniji.


Pire od krumpira je klasičan prilog u koji se krumpiru dodaje mlijeko, maslac i parmezan čije masnoće podižu kalorije.