Može i hladno

Rigatoni s mekim sirom, pinjolima i pirjanim radičem

Šarlota Brnčić

Foto: iStock

Foto: iStock

Radič je bogat vitaminima i mineralnim solima te pomaže kod kolesterola

Gorki okus radiča i njegova izuzetna lakoća čine ga zdravim i vrlo svestranim povrćem u kuhinji, a mnoga lagana, ukusna i jednostavna jela naglašavaju nepogrešiv okus radiča.


Rigatoni s mekim sirom, pinjolima i pirjanim radičem hranjivo su jelo, izvrsno i hladno, stoga idealno za ponijeti sa sobom za ručak na radnom mjestu.


Sastojci


  • 280 g rigatona
  • 2 mala okrugla radiča
  • 100 g mekog sira (pioput ricotte)
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 luk
  • 20 g pinjola
  • soli po ukusu
  • papar po ukusu

Priprema


Da biste uklonili gorak okus, operite listove radiča, narežite ih na trakice i potopite u hladnu vodu 30 minuta, isperite i ponovno namočite 30 minuta.


Sitno nasjeckajte luk, pa ga pustite da se zaprži u tavi zajedno s dvije žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja.


Kad se dobro osuši, dodati radič, pustiti da se pirja uz povremeno miješanje 4-5 minuta.


U međuvremenu na neprianjajućoj tavi lagano tostirajte pinjole, skuhajte tjesteninu i ocijedite je, a malo vode od kuhanja ostavite.


Pomiješajte 80 g mekog sira narezanog na sitne komadiće s radičem, zajedno s nekoliko žlica vode od kuhanja tjestenine.


Neka kuha 1 minutu, tek toliko da se sve sjedini pa ubacite tjesteninu i dobro promiješajte.


Poslužite rigatone sa komadićima preostalog sira i nekoliko trakica svježeg radiča (pomoći će da daju boju).