FOTO/Dijana Ljubanović
Nutritivno bogato brašno, slasne delicije i mnogo ljubavi, čeka vas u divnom lokalu u središtu Rijeke.
povezane vijesti
- U nevremenu stradao popularni Morski prasac: “Ove godine, sve je počelo neočekivano ranije…”
- Na Pravnom fakultetu raspravljali o utjecaju Konvencije za zaštitu ljudskih prava na hrvatski pravni poredak
- 24-satno crtanje stripa u Rijeci i ove godine, izazov je odlična prilika za umjetnike i zaljubljenike u stripove svih generacija
Šetajući centrom Rijeke, bilo da ste turist ili lokalac, nemoguće je zaobići gradsku tržnicu jer tu se osjeti pravo bilo grada. Sigurno nećete odoljeti porazgovarati s ljudima koje tu sretnete i tako punih baterija, a i punih torbi lokanih proizvoda, produžit ćete prema kultnom Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca kako biste saznali što se sve ovih dana nalazi na repertoaru ne bi li odabrali čime ćete nahraniti dušu kada se sunce sakrije za horizont.
I sada kada ste podigli serotonim, spojili u jedno energiju lokalnog stanovništva i najave kulturnih sadržaja u kojima ćete tek uživati, pružite korak duž Verdijeve ulice gdje vas čeka preslatko mjesto puno pozitivne energije, mirisa i okusa za čisti hedonizam. Riječ je o prvom hrvatskom bezglutenskom lokalu – Rica.
Privlačan interijer ovog prostora, osvojit će vas na prvu. Mnogo svjetla, raskošni lusteri i pažljivo birani detalji, ljubičasti akcenti i širok osmijeh domaćina, privući će i one namrgođene kojima se uvijek žuri.
Zastat ćete pred vitrinom neodoljivih pekarskih proizvoda i bogatih kolača pitajući se, odakle onaj omiljeni kolač iz djetinjstva- mađarica na bezglutenskom mjestu?
Tako je i bilo Life ekipi Novog lista, ali nam je sve nedoumice odagnala ljubazna vlasnica Rice – ljupka gospođa Blaženka Matijević. Toplog osmijeha i iskrenih plavih očiju, odmah nam je ponudila prirodni sok i ispričala nam priču čiji početak seže u ne tako daleku prošlost otprije pet godina.
No, u pet godina stane neograničena količina ljubavi, predanog rada, inovacija i ideja.
Rica – mjesto gdje sve slastice možete isprobavati bez grižnje savijesti
„Kada smo ušli u bezglutenski svijet, prvo su nastali kruhovi na koje smo i danas ponosni. Paleo kruh je rađen od orašida, čistih sjemenki i jaja. Imamo i proteinski kruh za kojega sami meljemo namirnice i radimo kruh sa sodom bikarbonom bez kvasca.
Njega jako vole sportaši. U jednoj šniti od 100g sadrži više proteina nego u pilećem mesu iste gramaže“, započinje priču o Rici, gospođa Blaženka.
Na hrvatskom tržištu visokokvalitetnog bezglutenskog brašna gotovo da nema, a budući da je Blaženkin suprug magistar prehrambene tehnologije, analizirao je različita brašna s domaćeg tržišta i došao do zaključka da su mnoga brašna s epitetom bezglutenska zapravo krcata škrobom – ugljikohidratom i sadrže različite pojačivaće okusa i konzervanse.
Prvi bezglutenski lokal kreirao je i prvo bezglutensko brašno u Hrvatskoj
„To je nezdravo. Moramo napraviti svoje brašno koje će biti nutritivno bogato. Počeo je eksperimentirati i mljeti na male mlinove bezglutenske žitarice. Krenuo je od riže, prosa, amaranta, heljde, konoplje i tako su nastala naša brašna.
Mi sada kupujemo nutritivno bogate čiste namirnice i radimo svoje čisto, zdravo gf brašno iza kojega stojimo“, objašnjava Blaženka.
Naravno, ne treba zanemariti činjenicu koliko je teško napraviti bezglutenski kruh. Sama riječ govori, gluten je ljepilo pa je kompaktnost i dobar okus, veliko umijeće koje stoji iza Rica proizvoda, a koje su godinama stjecali ljudi koji stoje iza Rica brenda.
Ranije su bili poznati klasični pekari i svojim pekarskim čarolijama uveseljavali ljude riječkoga kraja. Poznata vam je Kroasana? Onda je jasno koliko godina iskustva i znanja stoji iza ovog bezglutenskog (novog životnog) poziva.
Bezglutensko vučeno i lisnato Rica tijesto
„Napravili smo i razvili liniju proizvoda za koju nam je san i cilj plasirati je trgovačkim lancima da bude dostupna široj skupini ljudi. Jako smo osjetljivi na djecu koja ne smiju jesti gluten, laktozu ili jaja, a želja nam je da i ona, poput svojih vršnjaka uživaju u svim slasticama koje požele kušati. Za njih po narudžbama izrađujemo rođendanske torte prema želji, bez glutena, laktoze, jaja , šećera, orašida.
Zato smo prvi na svijetu kreirali vučeno i lisnato tijesto bez glutena.
Išli smo na kvalitetu i na ta dva proizvoda smo ponosni. Sada se mogu kupiti kod nas. Oni su bez laktoze, jaja i glutena, a pogodni su ne samo na ljude koji iz zdravstvenih razloga ne smiju jesti proizvode koji sadrže ove namirnice, već i za vegane koji slobodnom voljom biraju ovaj način prehrane“, ističe Blaženka.
I sami smo se uvjerili kako je riječ o divnim proizvodima od kojih i rade slasne kolače izložene u vitrinam Rice. Za sada ova tijesta koja su vrlo zdrava i prirodna, bez dodataka i pojačivača okusa, od kojih se rade ove famozne slastice, možete kupiti samo u Rica lokalu u Rijeci. No, njihova kvaliteta je prepoznata u cijeloj Hrvatskoj pa i izvan granica, u BIH i Crnoj Gori.
No, tamošnje stanovništvo mora se snalaziti na razne načine kako do svojih omiljenih proizvoda pa im Blaženka šalje pošiljke po prijateljima, autobusom i na razne druge načine.
Tu su i kremšnite, burek, spomenuta mađarica, baklava i pahuljasta Pavlova torta koja osim što izgleda božanstveno, ima i takav okus.
„Željeli smo na zdrav način ponuditi svima sve one delicije koje inače zbog glutena, laktoze i jaja ne bi smjeli jesti. Razvili smo okuse koji mogu parirati i originalnima i eto, već nakon podneva, police vitrina budu „pometene“, a ljudi se ne mogu načuditi bogatstvu okusa“, kaže Blaženka.
„Od svih brašna koja imamo, napravili smo naše jedinstveno brašno – Rica unimix. Riječ je univerzalnom brašnu od kojega radimo 95% naših proizvoda. Bez pojačivača okusa, bez konzervansa, bez gluten, nutritivno bogato, odnosno nutritivno najbogatije brašno koje se može naći na hrvatskom tržištu.
Ideja je bila ljudima koji imaju celijakiju omogućiti sve ono što klasično pekarstvo nudi“, nastavlja Blaženka i kako kaže, ovo je tek početak. Bez obzira koliko je teško probiti se na tržištu, Rica tim je sretan jer uveseljava ljude i pruža im zadovoljstvo. Ovo je jedinstvena gastro pustolovina na koju je nemoguće ostati ravnodušan.
Malo po malo, svaki vas zalogaj osvoji pomno odabranim namirnicama spojenima u okuse koji bude sva osjetila.
„I to nas inpirira i motivira da istražujemo i nadograđujemo ponudu, ali i naša znanja te navike. I sami već pet godina ne konzumiramo glutensku ishranu. Na sebi primjećujem da sam izgubila na kilaži, a i popravila mi se kvaliteta života jer nemam više migrena niti alergija s kojima sam se tijekom života borila.
Ovakav objekt ne postoji na području cijele regije. Sami kupujemo rižu, kvinoju, amarant, proso, sami meljemo, radimo brašno od kojih nastaju ovi peciva, kolači, pice i kruhovi.
U Zagrebu je naše proizvode moguće kupiti u trgovini Gluten Bio i Eden bio shop, a uskoro i u trgovini Greencajg. Napravili smo seriju, prototipove proizvoda koje planiramo lijepo obući i plasirati. Polupečeni proizvod koji imamo je tijesto za picu.
Polupečeno je u peći za picu, picerija ga kupi zamrznuto, stavi gore nadjev i peče u podlozi u koju Rica pakira to tijesto kako ne bi došlo do kontaminacije na podlozi glutenom“, pojasnila je Blaženka.
Ovo divno mjesto plijeni lijepom energijom i motiviranošću. Ono što su nam za sada otkrili jest novi projekt u sklopu kojega će publici ponuditi i neodoljive veganske burgere koji su vrlo traženi na tržištu.
No, sudeći prema zagonetnom Blaženkinom osmijehu, u planu je još mnogo noviteta koje ćemo s guštom otkrivati.