Foto: iStock
Mekane njoke pripremat ćete svega dvadeset minuta!
povezane vijesti
TOPLO-HLADNA SALATA
TEŽINA: Jednostavno
VRIJEME: 10 min priprema, 30 min kuhanje
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 200 g rukole
- 300 g butternut ili hokaido tikve
- 300 g cikle kuhane s korom
- 120 g feta sira (ili dimljenog tofua)
- 4 oraha
- pola šalice očišćenog nara
- peršin, ružmarin
- 4 žlice ulja
- 4 žličice balzamičnog octa
- sol, papar
PRIPREMA:
Ciklu skuhati »al dente«, ohladiti, oguliti i narezati na kockice.
Tikvu oguliti i narezati na ploške debljine 1 cm. Staviti na pleh, pokapati uljem, začiniti solju, nasjeckanim ružmarinom i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 15 minuta. Pečenu tikvu malo ohladiti, narezati na kockice i rasporediti na tanjure.
Na nju staviti narezanu ciklu i feta sir narezan na kockice te posuti grubo nasjeckanim orasima.
Povrh rasporediti rukolu i posuti s narom. U staklenci pomiješati ulje, balzamični ocat, sol i papar te promućkati.
Dresingom pokapati svaki tanjur, posuti nasjeckanim peršinom i poslužiti.
Foto: iStock
JESENSKI NJOKI
TEŽINA: Jednostavno
VRIJEME: 20 min pripreme, 40 min kuhanja
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 320 g gotovih njoka
- 500 g tikve
- 200 g toskanskog kelja
- 100 g sira gorgonzola
- 2 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- sol
- 350 g kestena
- 1 sušena ljuta papričica
PRIPREMA:
Kestene staviti kuhati u hladnu vodu. Nakon što voda zakuha, kuhati još 20 do 25 minuta. Kuhane kestene procijediti, malo ohladiti i očistiti te grubo nasjeckati. U duboku tavu staviti malo ulja i nasjeckanu papričicu.
Čim počne cvrčati dodati kestene i popržiti ih nekoliko minuta.
Posoliti i ostaviti po strani. Tikvu očistiti i narezati na kockice. Kelj oprati, odrezati mu stabljike te narezati na trakice. U duboku tavu staviti malo maslinova ulja, dodati češnjak u komadu te kad pusti miris ubaciti kelj i tikvu.
Podliti kutlačom vode i kuhati 15 minuta. Za to vrijeme skuhati njoke. Kada su kelj i tikva kuhani, ukloniti režnjeve češnjaka te umiješati gorgonzolu.
Kada se sir otopio, umiješati njoke i kestene. Poslužiti.
Foto: iStock
SLANA ŠTRUDLA
TEŽINA: Jednostavno
VRIJEME: 20 min pripreme, 40 min kuhanja
SASTOJCI:
- pakiranje svježeg lisnatog tijesta
- 100 g blago dimljene šunke
- 250 g šampinjona
- 100 g sira provolone ili scamorza
- 1 režanj češnjaka
- 1 listić kadulje
- sol, papar
- maslinovo ulje
- 1 žutanjak
- sjemenke suncokreta, sezama i lana
PRIPREMA:
Gljive očistiti i narezati na ploške. U dublju tavu staviti dvije žlice ulja, zgnječeni češnjak i listić kadulje. Kada češnjak pusti miris dodati gljive, lagano posoliti i dinstati dok ne ispari sva voda. Kušati i po potrebi posoliti i popapriti.
Na lisnato tijesto poslagati ploške šunke, ostaviti slobodno 4 cm gornjeg i donjeg ruba, te po centimetar sa svake strane.
Na šunku rasporediti gljive i sir narezan na kockice. Vanjski rub premazati tučenim žutanjkom, zarolati i dobro zatvoriti krajeve.
Preklopljeni dio staviti ispod te napraviti nekoliko ukrasnih rezova na gornjoj strani.
Ostatkom žutanjka premazati štrudlu te posuti sjemenkama. Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 40 minuta. Na pola pečenja pokriti folijom kako ne bi zagorjelo.
Foto: iStock