Jesen na tanjuru

Recepti za savršen ručak: neodoljivi jesenski njoki, toplo – hladna salata i hrskava štrudla

Ana Braškić

Foto: iStock

Foto: iStock

Mekane njoke pripremat ćete svega dvadeset minuta!

TOPLO-HLADNA SALATA


TEŽINA: Jednostavno


VRIJEME: 10 min priprema, 30 min kuhanje


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


  • 200 g rukole
  • 300 g butternut ili hokaido tikve
  • 300 g cikle kuhane s korom
  • 120 g feta sira (ili dimljenog tofua)
  • 4 oraha
  • pola šalice očišćenog nara
  • peršin, ružmarin
  • 4 žlice ulja
  • 4 žličice balzamičnog octa
  • sol, papar

PRIPREMA:


Ciklu skuhati »al dente«, ohladiti, oguliti i narezati na kockice.


Tikvu oguliti i narezati na ploške debljine 1 cm. Staviti na pleh, pokapati uljem, začiniti solju, nasjeckanim ružmarinom i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 15 minuta. Pečenu tikvu malo ohladiti, narezati na kockice i rasporediti na tanjure.


Na nju staviti narezanu ciklu i feta sir narezan na kockice te posuti grubo nasjeckanim orasima.


Povrh rasporediti rukolu i posuti s narom. U staklenci pomiješati ulje, balzamični ocat, sol i papar te promućkati.


Dresingom pokapati svaki tanjur, posuti nasjeckanim peršinom i poslužiti.



Foto: iStock

JESENSKI NJOKI


TEŽINA: Jednostavno


VRIJEME: 20 min pripreme, 40 min kuhanja


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


  • 320 g gotovih njoka
  • 500 g tikve
  • 200 g toskanskog kelja
  • 100 g sira gorgonzola
  • 2 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • 350 g kestena
  • 1 sušena ljuta papričica

PRIPREMA:


Kestene staviti kuhati u hladnu vodu. Nakon što voda zakuha, kuhati još 20 do 25 minuta. Kuhane kestene procijediti, malo ohladiti i očistiti te grubo nasjeckati. U duboku tavu staviti malo ulja i nasjeckanu papričicu.


Čim počne cvrčati dodati kestene i popržiti ih nekoliko minuta.


Posoliti i ostaviti po strani. Tikvu očistiti i narezati na kockice. Kelj oprati, odrezati mu stabljike te narezati na trakice. U duboku tavu staviti malo maslinova ulja, dodati češnjak u komadu te kad pusti miris ubaciti kelj i tikvu.


Podliti kutlačom vode i kuhati 15 minuta. Za to vrijeme skuhati njoke. Kada su kelj i tikva kuhani, ukloniti režnjeve češnjaka te umiješati gorgonzolu.


Kada se sir otopio, umiješati njoke i kestene. Poslužiti.



Foto: iStock

SLANA ŠTRUDLA


TEŽINA: Jednostavno


VRIJEME: 20 min pripreme, 40 min kuhanja


SASTOJCI:


  • pakiranje svježeg lisnatog tijesta
  • 100 g blago dimljene šunke
  • 250 g šampinjona
  • 100 g sira provolone ili scamorza
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 listić kadulje
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • 1 žutanjak
  • sjemenke suncokreta, sezama i lana

PRIPREMA:


Gljive očistiti i narezati na ploške. U dublju tavu staviti dvije žlice ulja, zgnječeni češnjak i listić kadulje. Kada češnjak pusti miris dodati gljive, lagano posoliti i dinstati dok ne ispari sva voda. Kušati i po potrebi posoliti i popapriti.


Na lisnato tijesto poslagati ploške šunke, ostaviti slobodno 4 cm gornjeg i donjeg ruba, te po centimetar sa svake strane.


Na šunku rasporediti gljive i sir narezan na kockice. Vanjski rub premazati tučenim žutanjkom, zarolati i dobro zatvoriti krajeve.


Preklopljeni dio staviti ispod te napraviti nekoliko ukrasnih rezova na gornjoj strani.


Ostatkom žutanjka premazati štrudlu te posuti sjemenkama. Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 40 minuta. Na pola pečenja pokriti folijom kako ne bi zagorjelo.



Foto: iStock