Foto: iStock
Glavni sastojci su rajčice, tikvice, špinat i bosiljak, no ljepota je u tome što možete upotrijebiti gotovo pa bilo koje povrće
povezane vijesti
Quiche od povrća odličan je za užinu, ručak ili večeru, a u ovoj varijant moći će uživati i oni koji izbjegavaju gluten.
Kroz povrtni quiche u organizam ćete unijeti pregršt svježih namirnica, a njegova izrada ne zahtijeva pregršt kompliciranih sastojaka niti kuhanje od nekoliko sati.
Glavni sastojci su rajčice, tikvice, špinat i bosiljak, no ljepota je u tome što možete upotrijebiti gotovo pa bilo koje povrće.
Stoga, ako tražite lagan, ali zasitan obrok, okušajte se u izradi slasnog povrtnog quichea.
Sastojci
- 2 žlice ghee maslaca ili ulja od avokada
- 2 male tikvice, narezane na tanke kolutiće
- pola glavice nasjeckanog manjeg luka
- 2 mljevena češnja češnjaka
- 90 g mladog špinata
- 200 g malih rajčica, narezanih na tanke ploške
- 1 žlica mljevenog svježeg bosiljka
- 8 jaja
- 60 ml biljnog mlijeka
- pola žličice soli
- svježe mljeveni papar po ukusu
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180°C.
Dok se pećnica grije, obilno namastite posudu za pitu ili kalup za quiche.
U velikoj tavi rastopite jednu žlicu maslaca ili ulja po izboru na srednje jakoj vatri.
Zatim rasporedite kolutiće tikvica u jednom sloju na dno tave i pecite dok ne postanu smeđe. Okrenite kolute tikvica i pecite s druge strane pa ih izvadite iz posude.
Smanjite vatru pa dodajte preostalu jednu žlicu masnoće i dinstajte luk dok ne postane staklast. Dodajte češnjak i miješajte jednu minutu, a zatim dodajte mladi špinat i kuhajte dok ne uvene. Maknite s vatre.
Ravnomjerno rasporedite smjesu luka/špinata na dno podmazane posude za quiche. Na vrh poslažite kolute kuhane tikvice i kriške rajčice (mali dio pustite za vrh) te pospite mljevenim svježim bosiljkom.
U velikoj zdjeli umutite jaja, mlijeko, sol i papar. Prelijte smjesu preko vrha povrća i malo protresite da se slegne. Na vrh stavite preostale krugove tikvica i kriške rajčice.
Pecite 35-40 minuta, te malo ohladite prije rezanja na kriške. Ukrasite svježim bosiljkom.