Foto: iStock
Poseban gastro okus dat će komadići klementine
povezane vijesti
Otkošteni komadi purećih prsa izvrsna su opcija za ručak, čak i kada vam dolazi više ljudi. Puno su pristupačniji od čitave purice, brzo se spremaju i lako se režu.
Pečenje komadića purećih prsa u fritezi na vrući zrak traje kraće nego u klasičnoj pećnici, a meso ostaje mekano i sočno, s hrskavom zlatnom kožom.
Sastojci
- 800 g – 1 kg purećih prsa
- 1 žlica slanog maslaca na sobnoj temperaturi
- 1⁄2 žlice maslinovog ulja
- 1⁄2 muškatnog oraščića, sitno naribanog
- 10 g svježe kadulje
- 10 g timijana
- 10g ružmarina
- 1 klementina, narezana na četvrtine
- sol i svježe mljeveni crni papar
Priprema
Zagrijte fritezu na 160C. Ako su pureća prsa zavezana, ostavite konac ili trake otporne na pećnicu na mjestu. Temeljito osušite spoj kuhinjskim papirom.
Sve natrljajte maslacem, uljem i naribanim muškatnim oraščićem pa dobro začinite, piše BBC Food.
U fritezi napravite posteljicu od kadulje, majčine dušice i ružmarina i stavite puretinu na vrh, kožom prema dolje. Zgnječite komadiće klementine i kuhajte 30 minuta.
Nakon 30 minuta okrenite prsa s kožom prema gore, ugurajte komadiće klementine ispod mesa ako vam se čini da su lijepo zapečena. Pecite još 25-30 minuta, odnosno dok meso ne bude pečeno.
Možete znati je li meso pečeno tako da ražnjićem probodete sredinu da vidite je li sok bistar ili s pomoću termometra za meso da provjerite je li unutarnja temperatura dosegla 70–72C.
Izvadite na topli tanjur sa začinskim biljem i komadićima klementine. Dobro prekrijte kuhinjskom folijom i ostavite da odstoji 5-10 minuta.
Puretinu narežite na kriške i poslužite s kriškom klementine i nekim začinskim biljem za ukras. Ako na dnu friteze ima sokova od mesa, prelijte ih preko narezane puretine (ili ih dodajte svom umaku).