Italija i Francuska u jednoj slastici

Recept za prste polizati: Tiramisu torta od palačinki

Mija Dropuljić

FOTO: iStock

FOTO: iStock

Garantirano novi najdraži recept svih ukućana.

Zamislite da vam kažemo kako u jednoj receptu možete ujediniti tri različite vrste slastica. To bi bilo ostvarenje sna, zar ne? 


Donosimo recept koji ujedinjuje omiljeni tiramisu i još draže palačinke i to sve u jednu slasnu tortu. Slobodno možemo reći da u ovom receptu Italija susreće Francusku na najbolji mogući način. 


Sastojci:


Za tijesto:


  • 800 ml mlijeka
  • 5 jaja
  • 40 g maslaca
  • 360 g brašna
  • Prstohvat soli
  • 1 jušna žlica instant kave
  • 1 čajna žlica kakao praha

Za kremu:


  • 500 g mascarponea
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 jušna žlica Amaretta

Za dekoraciju:


  • Kakao prah

Priprema: 


  1. U zdjeli pjenasto umutite 750 ml mlijeka, jaja i maslac. Postepeno dodajte brašno i prstohvat soli i miješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu. 
  2. Preostalo mlijeko pomiješajte s instant kavom i kakao prahom i ostavite sa strane.
  3. s ⅔ smjese ispecite palačinke. 
  4. U ostatak smjese dodajte mješavinu s instant kavom i kakao prahom. S dotičnom smjesom ispecite ponovno palačinke. 
  5. Ispečene palačinke ostavite sa strane da se ohlade. 
  6. U međuvremenu pripremite kremu. Jednostavno pomiješajte mascarpone, šećer u prahu i Amaretto. 
  7. Umiješajte vrhnje za šlag i pomiješajte u mascarpone smjesu. 
  8. Sada trebate složiti tortu. Započnite s tamnom palačinkom, na nju nanesite jednu jušnu žlicu kreme, ali ostavite 1 cm od ruba nenamazan. Dodajte svijetlu palačinku i ponovite postupak. To činite sve dok ne ostanete bez palačinki. Završit ćete sa slojem kreme. 
  9. Tortu ostavite minimalno 12 sati u hladnjaku. 
  10. Prije serviranja tortu možete ukrasiti po želji. Mi savjetujemo s kakao prahom.