Delikatnog okusa

Recept za posebno začinjenu voćnu salatu koja će na stol donijeti dašak egzotike

Šarlota Brnčić

Foto: Pexels

Foto: Pexels

Odaberite ljetno voće koje vam se najviše sviđa, ide uz sve!

Ovu svježu voćnu salatu možete pripremiti u svim varijantama koje želite i koje vam priroda nudi ljeti.


Kombinacija s bosiljkom je neobična, a pojačana je začinskim notama anisa i čili papričice.


Međutim, slatki okus jamči sirup koji možete napraviti sa šećerom.


Sastojci:


  • 200 g granuliranog šećera
  • 235 ml vode
  • 2 breskve
  • 4 marelice
  • 15-20 trešanja
  • 15-20 borovnica
  • 5-6 listova svježeg bosiljka
  • 1/3 žlice anisa
  • 1/3 žlice sušene čili papričice
  • 1 prstohvat soli

Priprema: Ulijte vodu u lonac i šećer. Promiješajte i kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Sada dodajte začine i nastavite pirjati dok ne postane sirupaste i zlatne konzistencije, oko 8-10 minuta.


U međuvremenu narežite veće voće na kriške, nakon što ste ga oprali, trešnjama očistite koštice i ostavite borovnice kakve jesu. Zadržite koru.


Filtrirajte sirup kroz cjedilo kako biste uklonili začine i ulijte ga u prilično veliku zdjelu u koju ćete staviti sve voće.


Posolite i ostavite sirup da se ohladi 10 minuta u hladnjaku. Zatim dodajte narezano voće te borovnice i višnje.


Dodajte oprani bosiljak i lagano promiješajte. Prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se dobro ohladi najmanje 1 sat.


Prilikom posluživanja ulijte malo sirupa u pojedinačne čašice, bit će ga užitak popiti do posljednje kapi…


Vaša delikatna začinjena voćna salata spremna je za toplu ljetnu večer, ali u njoj možete uživati ​​i ujutro, kao dio vašeg doručka.